5 bylinek, které si můžeš nasušit doma a mít je po ruce celý rok

Když se příroda na jaře a v létě rozroste do krásy, je ideální čas si něco schovat na později. Sušení bylinek je jednoduchý způsob, jak si uchovat kousek léta i na podzim nebo zimu. Navíc – doma nasušené bylinky jsou voňavější, chutnější a levnější než ty z obchodu. Tady máš 5 bylinek, které se vyplatí nasušit, a tipy, jak je využít v kuchyni.

1. Máta – osvěžující klasika

Máta je ideální na sušení – rychle schne a neztrácí aroma. Využiješ ji třeba do čaje, domácí limonády nebo jako součást dezertů.

Tip: Přidej sušenou mátu do domácího meduňkového sirupu – dodáš mu osvěžující tón. Zkoušejte přidat mátu do jídla. například doporučejem vyzkoušet salát s mátou.

Mango oloupeme, okrájíme dužinu od pecky a pokrájíme na menší sousta. Dáme do mísy. Přihodíme hrst borůvek a kumkvatu nakrájenou...
Salát natrháme na malé kousky, přidáme dílky grepu, mátu. Ochutíme citronovou šťávou a spojíme vše majonézou. Ozdobíme uzenou rybou. Podáváme...

2. Meduňka – pro klidné večery

Meduňka krásně voní po citrusech a hodí se do čajů nebo dezertů. Suší se podobně jako máta – ve stínu, při dobrém větrání.

Tip: Zkus ji smíchat s mátou a heřmánkem pro dokonalý večerní čaj. Nebo můžeš vyzkoušet recept na Krůtí maso na smetaně s meduňkou

Šťávu z citronu, olej, med a víno pořádně promícháme. Jde to nejlépe v uzavřené dózičce nebo skleničce. Naporcované kuře dáme...
Krůtí prsíčka nakrájíme na proužky, které obalíme v hladké mouce a opečeme na oleji s máslem do zlatova. Přilijeme vývar,...

3. Kopřiva – zelený zázrak

Kopřiva má spoustu minerálů a vitamínů. Výborně se hodí do čajů, smoothie nebo polévek. Suš ji hned po utržení, nejlépe v tenké vrstvě.

 Tip: Čaj z kopřivy je skvělý pro detox. Nebo si uvař Plněnou pečeni kostivalem, či kopřivou nebo špenátem

Z másla a mouky uděláme jíšku, zalijeme podmáslím. Přidáme oškrábané brambory nakrájené na kostičky, vaříme do změknutí. Vhodíme kopřivy a...
Z kopřiv použijeme jen listy, ty spaříme horkou vodou. Trochu vymačkáme a posekáme nahrubo. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, česnek...

4. Oregano – na pizzu i do polévky

Sušené oregano má silnou vůni a chuť – v kuchyni se bez něj skoro neobejdeš. Používá se do omáček, na pizzu nebo do salátů.

 Tip: Domácí rajčatová omáčka s oreganem a bazalkou je naprostá klasika a na pizze by neměla chybět.

Nejdříve nakrájíme cibuli a česnek najemno, celer i mrkev na půl kolečka. Do hrnce dáme olej nebo sádlo orestujeme cibuli,...
Šťávu z citronu, olej, med a víno pořádně promícháme. Jde to nejlépe v uzavřené dózičce nebo skleničce. Naporcované kuře dáme...

5. Šalvěj – léčivá i chutná

Šalvěj se hodí nejen do kuchyně, ale i jako domácí pomocník při bolestech v krku. V kuchyni ji využiješ třeba k ochucení masa nebo másla.

 Tip: Vyzkoušej šalvějové máslo na pečené brambory nebo gnocchi – jednoduché, ale famózní!

Nejdříve si připravíme těstoviny. (i den předem) Dýni rozkrojíme, vydlabeme, oloupeme. Nakrájíme ji na kostky v průměru 1cm. Na hlubší...
1 palici česneku rozkrojíme celou na půl (foto). Kůži na bůčku nařežeme. Bůček řádně prosolíme, opepříme a posypeme šalvějí. Vše...

Kdy bylinky sbírat

Nejvhodnější doba pro sběr je slunné dopoledne, ideálně po odpaření ranní rosy. Bylinky by měly být mladé, zdravé a čisté – nikdy je nesbírej po dešti nebo v prašném prostředí.

Jak bylinky správně sušit?

Jak bylinky skladovat

Uchovávej v neprodyšných sklenicích. Sklenice měj v suchu, temnu a chladu – ideální je spíž. Nezapomeň je označit datem sběru a názvem.

NAPSAT

KOMENTÁŘ

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

SDÍLET

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Mouku prosejeme na vál, přidáme žloutky a tuk. Zpracujeme na hladké těsto. Pokud se těsto lepí, přisypeme mouku. Těsto necháme...
Vodu nebo vývar dáme vařit. Vložíme oloupané a na kostky nakrájené brambory s kmínem. Vaříme doměkka. Přihodíme propláchnutou cizrnu z...

OBLÍBENÉ

ČLÁNKY

Nauč se, jak upéct muffiny, které jsou opravdu vláčné a nadýchané. Praktické tipy, recepty, nejčastější chyby a jak se jim...
Pokud si říkáš, co připravit z jahod, máme pro tebe pořádnou dávku inspirace – ať už hledáš něco sladkého na...
0
Budu rád za vaše názory, prosím komentujte.x