Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

5 bylinek, které si můžeš nasušit doma a mít je po ruce celý rok

Když se příroda na jaře a v létě rozroste do krásy, je ideální čas si něco schovat na později. Sušení bylinek je jednoduchý způsob, jak si uchovat kousek léta i na podzim nebo zimu. Navíc – doma nasušené bylinky jsou voňavější, chutnější a levnější než ty z obchodu. Tady máš 5 bylinek, které se vyplatí nasušit, a tipy, jak je využít v kuchyni.

1. Máta – osvěžující klasika

Máta je ideální na sušení – rychle schne a neztrácí aroma. Využiješ ji třeba do čaje, domácí limonády nebo jako součást dezertů.

Tip: Přidej sušenou mátu do domácího meduňkového sirupu – dodáš mu osvěžující tón. Zkoušejte přidat mátu do jídla. například doporučejem vyzkoušet salát s mátou.

Mango oloupeme, okrájíme dužinu od pecky a pokrájíme na menší sousta. Dáme do mísy. Přihodíme hrst borůvek a kumkvatu nakrájenou...
Nejdříve našleháme jogurt s medem. Potom opatrně vmícháme nasekanou mátu. Omáčka se nejvíce hodí ke grilovanému ovoci. Pokud ubereme med...

2. Meduňka – pro klidné večery

Meduňka krásně voní po citrusech a hodí se do čajů nebo dezertů. Suší se podobně jako máta – ve stínu, při dobrém větrání.

Tip: Zkus ji smíchat s mátou a heřmánkem pro dokonalý večerní čaj. Nebo můžeš vyzkoušet recept na Krůtí maso na smetaně s meduňkou

Krůtí prsíčka nakrájíme na proužky, které obalíme v hladké mouce a opečeme na oleji s máslem do zlatova. Přilijeme vývar,...
Šťávu z citronu, olej, med a víno pořádně promícháme. Jde to nejlépe v uzavřené dózičce nebo skleničce. Naporcované kuře dáme...

3. Kopřiva – zelený zázrak

Kopřiva má spoustu minerálů a vitamínů. Výborně se hodí do čajů, smoothie nebo polévek. Suš ji hned po utržení, nejlépe v tenké vrstvě.

 Tip: Čaj z kopřivy je skvělý pro detox. Nebo si uvař Plněnou pečeni kostivalem, či kopřivou nebo špenátem

Z kopřiv použijeme jen listy, ty spaříme horkou vodou. Trochu vymačkáme a posekáme nahrubo. Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, česnek...
Nejdříve si připravíme nádivku. Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme ji na oleji. Přihodíme nasekané listy kostivalu (kopřivy, špenátu, bršlice) a...

4. Oregano – na pizzu i do polévky

Sušené oregano má silnou vůni a chuť – v kuchyni se bez něj skoro neobejdeš. Používá se do omáček, na pizzu nebo do salátů.

 Tip: Domácí rajčatová omáčka s oreganem a bazalkou je naprostá klasika a na pizze by neměla chybět.

Nejdříve nakrájíme cibuli a česnek najemno, celer i mrkev na půl kolečka. Do hrnce dáme olej nebo sádlo orestujeme cibuli,...
Šťávu z citronu, olej, med a víno pořádně promícháme. Jde to nejlépe v uzavřené dózičce nebo skleničce. Naporcované kuře dáme...

5. Šalvěj – léčivá i chutná

Šalvěj se hodí nejen do kuchyně, ale i jako domácí pomocník při bolestech v krku. V kuchyni ji využiješ třeba k ochucení masa nebo másla.

 Tip: Vyzkoušej šalvějové máslo na pečené brambory nebo gnocchi – jednoduché, ale famózní!

Vykuchaného kapra omyjeme a dobře osolíme a prošpikujeme šalvějí. (pokud máte sušenu, smíchejte ji se solí a vetřete do kapra)...
1 palici česneku rozkrojíme celou na půl (foto). Kůži na bůčku nařežeme. Bůček řádně prosolíme, opepříme a posypeme šalvějí. Vše...

Kdy bylinky sbírat

Nejvhodnější doba pro sběr je slunné dopoledne, ideálně po odpaření ranní rosy. Bylinky by měly být mladé, zdravé a čisté – nikdy je nesbírej po dešti nebo v prašném prostředí.

Jak bylinky správně sušit?

Jak bylinky skladovat

Uchovávej v neprodyšných sklenicích. Sklenice měj v suchu, temnu a chladu – ideální je spíž. Nezapomeň je označit datem sběru a názvem.

NAPSAT

KOMENTÁŘ

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

SDÍLET

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Formu na muffiny si vyložíme papírovými košíčky. Troubu rozehřejeme na 190°C. Mrkev nastrouháme na jemném struhadle. Do mísy nasypeme mouku,...
Kedlubny okrájíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli nakrájíme najemno. Na rozehřátém tuku zpěníme cibulku. Přihodíme nastrouhané kedlubny. Krátce orestujeme....

OBLÍBENÉ

ČLÁNKY

Konečně je tu jaro! Slunce hřeje, tráva se zelená a ptáci zpívají – ideální čas sbalit deku, košík a vyrazit...
Jiný kraj, jiný mrav. A totéž platí i u jídla a nápojů. Každá ze světových kuchyní dává přednost jiným kombinacím...

RECEPTY

0
Budu rád za vaše názory, prosím komentujte.x