Když se příroda na jaře a v létě rozroste do krásy, je ideální čas si něco schovat na později. Sušení bylinek je jednoduchý způsob, jak si uchovat kousek léta i na podzim nebo zimu. Navíc – doma nasušené bylinky jsou voňavější, chutnější a levnější než ty z obchodu. Tady máš 5 bylinek, které se vyplatí nasušit, a tipy, jak je využít v kuchyni.
1. Máta – osvěžující klasika
Máta je ideální na sušení – rychle schne a neztrácí aroma. Využiješ ji třeba do čaje, domácí limonády nebo jako součást dezertů.
Tip: Přidej sušenou mátu do domácího meduňkového sirupu – dodáš mu osvěžující tón. Zkoušejte přidat mátu do jídla. například doporučejem vyzkoušet salát s mátou.
2. Meduňka – pro klidné večery
Meduňka krásně voní po citrusech a hodí se do čajů nebo dezertů. Suší se podobně jako máta – ve stínu, při dobrém větrání.
Tip: Zkus ji smíchat s mátou a heřmánkem pro dokonalý večerní čaj. Nebo můžeš vyzkoušet recept na Krůtí maso na smetaně s meduňkou
3. Kopřiva – zelený zázrak
Kopřiva má spoustu minerálů a vitamínů. Výborně se hodí do čajů, smoothie nebo polévek. Suš ji hned po utržení, nejlépe v tenké vrstvě.
Tip: Čaj z kopřivy je skvělý pro detox. Nebo si uvař Plněnou pečeni kostivalem, či kopřivou nebo špenátem
4. Oregano – na pizzu i do polévky
Sušené oregano má silnou vůni a chuť – v kuchyni se bez něj skoro neobejdeš. Používá se do omáček, na pizzu nebo do salátů.
Tip: Domácí rajčatová omáčka s oreganem a bazalkou je naprostá klasika a na pizze by neměla chybět.
5. Šalvěj – léčivá i chutná
Šalvěj se hodí nejen do kuchyně, ale i jako domácí pomocník při bolestech v krku. V kuchyni ji využiješ třeba k ochucení masa nebo másla.
Tip: Vyzkoušej šalvějové máslo na pečené brambory nebo gnocchi – jednoduché, ale famózní!
Kdy bylinky sbírat
Nejvhodnější doba pro sběr je slunné dopoledne, ideálně po odpaření ranní rosy. Bylinky by měly být mladé, zdravé a čisté – nikdy je nesbírej po dešti nebo v prašném prostředí.
Jak bylinky správně sušit?
- Suš je na stinném, suchém místě s dobrou cirkulací vzduchu.
- Nechej je volně na sítu nebo je svaž do malých svazečků a zavěs.
- Jakmile listy šustí, můžeš je uskladnit do sklenic nebo papírových sáčků.
Jak bylinky skladovat
Uchovávej v neprodyšných sklenicích. Sklenice měj v suchu, temnu a chladu – ideální je spíž. Nezapomeň je označit datem sběru a názvem.