Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Klasická francouzská zálivka vinaigrette

Pokud umíte tento základ na salát, umíte též 100 variant

SUROVINY

3 díly olejové složky
1 díly kyselé složky
sůl, pepř

POSTUP

Díly – to znamená, podle množství kolik potřebujete na salát, pokud si děláte salát jen pro sebe, potřebujete jen lžíce, pokud pro velkou rodinu, tak použijete velkého panáka na jeden díl, pro školní jídelnu třeba zavařovací sklenici

Olejová složka – víte, co chutí může mít tato zálivka, když budete měnit jen olej – slunečnicový, řepkový, olivový, skvělý je dýňový, sezamový, báječný ořechový, avokádový, kokosový….

Kyselá složka – co platí pro olej, platí pro kyselou složku – jablečný ocet, vinný, jiný ovocný, rýžový ocet, i klasický lihový ocet přežijete, citron, voňavá limeta, ale i pomeranč či grep a potom těch chutí octů balsamico

Vše dáme do šroubovací nádoby. Uzavřeme, protřepeme a je hotová krásná emulze.

Tak a máte základ, již 100x jinak.

A potom začne ještě ta zábavnější část.

Je pro Vás tato zálivka moc kyselá, přidejte kapku sladkosti – všechny druhy cukru, všechny druhy med, agávový sirup, javorový sirup.

Potřebujete něco pikantnějšího – přihodíme šalotku, chilli a dijonskou nebo jakoukoli hořčici.

Potřebujete alá Asii – použijete rýžový ocet, třeba sezamový olej a místo soli sójovku.

A to jsme ještě nezačali s bylinkami – bazalka, oregano, rozmarýn, pažitka…..

 

A tak pokračujete a pokračujete a máte na každý den jinou zálivku.

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ

ZÁKLADNÍ RECEPTY

Batáty okrájíme a nakrájíme na kousky. Dáme vařit do osolené vody doměkka. Scedíme. Rozmixujeme. Zamícháme žloutek,...
Díly – to znamená, podle množství kolik potřebujete na salát, pokud si děláte salát jen...
Na rozpálený kastrůlek dáme máslo nebo sádlo a necháme rozpustit. Přisypeme mouku a mícháme na mírném plameni,...
Vše hodíme do hrnce a zalijeme studenou vodou (asi 2l). Přivede k varu. Zprudka necháme asi 10 min vařit...

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Nejdříve naložíme jahody s cukrem a vínem. Dáme vychladit. Smetanu našleháme dotuha. Opatrně do šlehačky vmícháme celé kondenzované mléko a jogurt. Do skleniček...
Žloutkový krém: Část mléka nalijeme do hrnce. Trochu mléka si ponecháme v odměrné nádobě a v ní rozmícháme pudinkové prášky a rozšleháme...
Mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Mouku si prosejeme na vál, přidáme prášek do pečiva, uděláme důlek, vklepneme vejce,...

RECEPTY