Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Základní kynuté těsto na buchty, šátečky, záviny

Celý život dělám kynuté těsto jednoduše jako má babička.

SUROVINY

1 kg polohrubé mouky
150g cukru krupice
150g rozpuštěného tuku (Zlatá Haná, Héra, Máslo)
3 – 4 žloutky
50g droždí
½ l vlahého mléka
strouhaná citronová kůra
vanilka
špetka soli

POSTUP

Ohřejeme mléko jen tak, aby bylo vlahé. Rozpustíme tuk.

Do mísy prosejeme mouku a uděláme důlek. Přidáme cukr a opět uděláme důlek. Rozdrobíme droždí a dáme do důlku. Zalijeme teplým mlékem a necháme vzejít kvásek. Přidáme kůru a vanilku. Osolíme, přilijeme rozpuštěný tuk. (Já většinou používám směs uvedených tuků, pokud mi chybí několik gramu, přidám i sádlo) Přihodíme žloutky. Všechny ingredience zpracujeme na krásné vláčné nelepící se těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout. Pokud máme robota, postup dodržíme, jen si ulehčíme práci se zaděláváním.

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ

ZÁKLADNÍ RECEPTY

Batáty okrájíme a nakrájíme na kousky. Dáme vařit do osolené vody doměkka. Scedíme. Rozmixujeme. Zamícháme žloutek, škrob a postupně vmícháváme...
Do misky dáme mouku, cukr, vanilkový cukr a změklé máslo nakrájené na kostičky Pomocí prstů zapracujeme mouku s cukrem do...
Slaninu nebo špek nakrájíme na kostičky, rozškvaříme a přidáme cibuli. Zpěníme. Do mísy dáme na kostky nakrájené žemle, slaninu s...
1 varianta: Maso i zeleninu omyjeme. Zeleninu nakrájíme na větší kousky. Vše hodíme do hrnce a zalijeme studenou vodou (asi...
Na vále uděláme do mouky důlek. Do něho vyklepneme vejce a pomalu přiléváme vodu. Vidličkou pomalu zpracujeme. Dobře promícháme a...
Brambory uvaříme ve slupce doměkka nejlépe den předem. Oloupeme. Brambory nastrouháme na jemném struhadle na vál. Uděláme důlek a klepneme...

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Do slané vody dáme zavařit houby. Potop přidáme 3x spařenou hrst jáhel a nakonec nakrouhané zelí najemno. Zahustíme jíškou. Ochutíme...
Žloutky oddělíme od bílků. Žloutky našleháme s cukrem, vanilkou a citronovou šťávou. Bílky se solí našleháme dotuha. Do žloutkové pěny...

OBLÍBENÉ

ČLÁNKY

Při pečení se často setkáváme s otázkou: Jaký tuk je nejlepší použít do těsta? Výběr správného tuku může zásadně ovlivnit...
Inspiruj se jarními recepty plnými čerstvosti! Saláty, polévky a lehká jídla, která osvěží tělo i mysl. Vyzkoušej osvědčené recepty....

RECEPTY