Jiný kraj, jiný mrav. A totéž platí i u jídla a nápojů. Každá ze světových kuchyní dává přednost jiným kombinacím chutí. Jak správně párovat koktejly k typickým pokrmům některé ze světových kuchyní? Inspirujte se v našem článku.
Jaké koktejly se hodí pro různé druhy jídel?
Asijská kuchyně
Sladkost, kyselost, pálivost, koření, umami. Asijská kuchyně si potrpí na výrazné chutě a drinky by je v ideálním případě měly vyvažovat. Po jakých recepturách tedy sáhnout? V zásadě to budou koktejly s nádechem citrusů a koření. K oblíbenému Pad Thai se například hodí Thai Mule s pikantní chutí zázvoru. Sushi doplní Saké Mojito nebo Yuzu Collins (gin, šťáva z yuzu, soda). V indické kuchyni je žádoucí zjemnění výrazných chutí, dobrou volbou bude tedy Mango Lassi Cocktail (mango, jogurt, vodka) nebo Gin & Tonic s kardamomem a zázvorem.
Tip: Nejen u asijských pokrmů a drinků se často pracuje s bylinkami. Nepodceňte jejich skladování. Nejlépe se jim bude dařit v dobře uzavřené skleněné nádobě. Nejenže zůstanou déle čerstvé, ale uchovají si veškeré aroma a chuť. Praktické dózy najdete třeba na webu Barstore.
Středomořská kuchyně
Obyvatelé Středomoří žijí podle jiného životního rytmu, než jaký známe u nás. To se odráží i v místní kuchyni – lehká jídla, svěžest a čerstvé suroviny jsou naprostou samozřejmostí. Itálie je synonymem těstovin a antipasti, ke kterým nemůže chybět populární Aperol Spritz nebo Campari Soda. Za zmínku stojí také twist s oblíbeným citronovým likérem Limoncello Spritz nebo koktejl Negroni.
Pro Španělsko je zase typická Sangria. Ovocná chuť a sladkost jsou obecně oblíbené, vyzkoušejte třeba Sherry Cobbler (sherry, ovoce, cukr). Nebojte se ani bylinných tónů – Gin & Tonic s rozmarýnem si zamilujete.
Řecko voní olivovým olejem, citrony, bylinkami, mořskými plody a grilovaným masem. Drinky by tak měly být osvěžující a aromatické, aby jídlo harmonicky doplnily. Často se ve zdejších recepturách využívají pro Řecko typické nápoje jako Metaxa a anýzové ouzo. Namíchat si z nich můžete Ouzo Spritz, Santorini Sunset nebo Mastiha Mojito.
Latinskoamerická kuchyně
Latinská Amerika je plná barev, energie a temperamentu. U pokrmů se to projevuje spoustou citrusů, exotického ovoce a intenzivních chutí. Proto by měly být drinky osvěžující, aromatické nebo lehce sladké. V řadě receptur nechybí tequila, která je mexickým národním klenotem. Kdo by neznal Margaritu? Vyzkoušejte i její varianty, kombinací s různými druhy ovoce je nespočet. V současnosti se velké popularitě těší také koktejl Paloma.
V peruánské kuchyni se neztratí míchaný nápoj Pisco Sour, v Brazílii nemůže chybět Caipirinha. Součástí receptury je cachaça, tradiční brazilský destilát ze šťávy z cukrové třtiny.
Francouzská, německá a česká kuchyně
Výběr zakončíme exkurzí v kuchyni Francie, Německa a naší domoviny. V zemi croissantů a ratatouille si vychutnáte elegantní koktejly jako French 75 s šampaňským, ginem a citronem nebo Kir Royale. „Oui“ si zaslouží i Sidecar z kvalitního francouzského koňaku, pomerančového likéru a citronu. K sytým a masitým německým jídlům se pak hodí mixy na bázi piva, jako jsou Radler nebo Beer Margarita.
Česká kuchyně
A jak je na tom Česká republika? Dá se očekávat, že se v recepturách objeví ovocné pálenky a Becherovka. Becherovka Sour, Hruškový Collins nebo Slivovicový Spritz jsou silné drinky, které vám pomohou strávit vydatnou českou kuchyni.
Ať už dáváte přednost curry, nebo svíčkové, vybrat vhodný míchaný nápoj k jídlu není těžké. Pokud chcete koktejly i správně servírovat, nepodceňte výběr nádobí. Veškeré barmanské vybavení, které budete potřebovat, najdete na specializovaném eshopu Barstore.