Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Jak párovat koktejly s různými typy kuchyně?

Jiný kraj, jiný mrav. A totéž platí i u jídla a nápojů. Každá ze světových kuchyní dává přednost jiným kombinacím chutí. Jak správně párovat koktejly k typickým pokrmům některé ze světových kuchyní? Inspirujte se v našem článku.

Jaké koktejly se hodí pro různé druhy jídel?

Asijská kuchyně

Sladkost, kyselost, pálivost, koření, umami. Asijská kuchyně si potrpí na výrazné chutě a drinky by je v ideálním případě měly vyvažovat. Po jakých recepturách tedy sáhnout? V zásadě to budou koktejly s nádechem citrusů a koření. K oblíbenému Pad Thai se například hodí Thai Mule s pikantní chutí zázvoru. Sushi doplní Saké Mojito nebo Yuzu Collins (gin, šťáva z yuzu, soda). V indické kuchyni je žádoucí zjemnění výrazných chutí, dobrou volbou bude tedy Mango Lassi Cocktail (mango, jogurt, vodka) nebo Gin & Tonic s kardamomem a zázvorem.

Tip: Nejen u asijských pokrmů a drinků se často pracuje s bylinkami. Nepodceňte jejich skladování. Nejlépe se jim bude dařit v dobře uzavřené skleněné nádobě. Nejenže zůstanou déle čerstvé, ale uchovají si veškeré aroma a chuť. Praktické dózy najdete třeba na webu Barstore.

asijske jidlo

Středomořská kuchyně

Obyvatelé Středomoří žijí podle jiného životního rytmu, než jaký známe u nás. To se odráží i v místní kuchyni – lehká jídla, svěžest a čerstvé suroviny jsou naprostou samozřejmostí. Itálie je synonymem těstovin a antipasti, ke kterým nemůže chybět populární Aperol Spritz nebo Campari Soda. Za zmínku stojí také twist s oblíbeným citronovým likérem Limoncello Spritz nebo koktejl Negroni.

Pro Španělsko je zase typická Sangria. Ovocná chuť a sladkost jsou obecně oblíbené, vyzkoušejte třeba Sherry Cobbler (sherry, ovoce, cukr). Nebojte se ani bylinných tónů – Gin & Tonic s rozmarýnem si zamilujete.

Řecko voní olivovým olejem, citrony, bylinkami, mořskými plody a grilovaným masem. Drinky by tak měly být osvěžující a aromatické, aby jídlo harmonicky doplnily. Často se ve zdejších recepturách využívají pro Řecko typické nápoje jako Metaxa a anýzové ouzo. Namíchat si z nich můžete Ouzo Spritz, Santorini Sunset nebo Mastiha Mojito.

italska kuchyne

Latinskoamerická kuchyně

Latinská Amerika je plná barev, energie a temperamentu. U pokrmů se to projevuje spoustou citrusů, exotického ovoce a intenzivních chutí. Proto by měly být drinky osvěžující, aromatické nebo lehce sladké. V řadě receptur nechybí tequila, která je mexickým národním klenotem. Kdo by neznal Margaritu? Vyzkoušejte i její varianty, kombinací s různými druhy ovoce je nespočet. V současnosti se velké popularitě těší také koktejl Paloma.

V peruánské kuchyni se neztratí míchaný nápoj Pisco Sour, v Brazílii nemůže chybět Caipirinha. Součástí receptury je cachaça, tradiční brazilský destilát ze šťávy z cukrové třtiny.

Francouzská, německá a česká kuchyně

Výběr zakončíme exkurzí v kuchyni Francie, Německa a naší domoviny. V zemi croissantů a ratatouille si vychutnáte elegantní koktejly jako French 75 s šampaňským, ginem a citronem nebo Kir Royale. „Oui“ si zaslouží i Sidecar z kvalitního francouzského koňaku, pomerančového likéru a citronu. K sytým a masitým německým jídlům se pak hodí mixy na bázi piva, jako jsou Radler nebo Beer Margarita.

Česká kuchyně

A jak je na tom Česká republika? Dá se očekávat, že se v recepturách objeví ovocné pálenky a BecherovkaBecherovka SourHruškový Collins nebo Slivovicový Spritz jsou silné drinky, které vám pomohou strávit vydatnou českou kuchyni.

Ať už dáváte přednost curry, nebo svíčkové, vybrat vhodný míchaný nápoj k jídlu není těžké. Pokud chcete koktejly i správně servírovat, nepodceňte výběr nádobí. Veškeré barmanské vybavení, které budete potřebovat, najdete na specializovaném eshopu Barstore.

ceska kuchyne 1

NAPSAT

KOMENTÁŘ

5 1 hlasovat
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

SDÍLET

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Rýži pořádně propláchneme vodou a zalijeme kokosovým mlékem a obyčejným mlékem. (dohromady 1.5l). Přidáme špetičku soli a dáme vařit. Vaříme...
Na vál prosejeme mouku, přidáme cukr, kokos, změklé máslo a vejce. Vše zpracujeme na hladké těsto. Těsto dáme nejlépe přes...

OBLÍBENÉ

ČLÁNKY

Chřest je skvělý v tom, že i když ho připravíš jednoduše – třeba s trochou másla a soli – chutná...
Při pečení se často setkáváme s otázkou: Jaký tuk je nejlepší použít do těsta? Výběr správného tuku může zásadně ovlivnit...

RECEPTY

0
Budu rád za vaše názory, prosím komentujte.x