Chřest je tak trochu tajemná zelenina – buď ho miluješ, nebo se mu celý život vyhýbáš. Ale věř mi, když ho jednou ochutnáš správně připravený, nebudeš chtít přestat. Tahle jarní sezónní surovina je jemná, výživná a přitom neuvěřitelně univerzální. Ať už zelený, nebo bílý – chřest je parádní základ pro lehká jídla, která tě nadchnou. Můžeš se inspirovat i degustací kterou jsem uspořádala s názvem Bílá a zelená.
Jak poznat kvalitní chřest
- Zelený chřest má být pevný, svěží a jeho hlavičky by měly být zavřené. Pokud ho ohneš, měl by lehce prasknout.
- Bílý chřest je o něco jemnější, ale náročnější na přípravu – před vařením ho vždy pečlivě oloupej.
- Vyhýbej se povadlému a gumovému chřestu – je už po sezóně nebo špatně skladovaný.
Jak ho správně skladovat
Chřest je nejlepší co nejdříve zpracovat, ale pokud to nejde:
- Zabal spodní část do vlhké utěrky a ulož ho do lednice – vydrží tak až 3 dny.
- Nebo postav stonky do sklenice s trochou vody jako květiny (opravdu!) a přikryj mikrotenovým sáčkem.
Co s ním v kuchyni?
Zelený chřest je rychle hotový – stačí blanšírovat, osmažit nebo zapéct. Bílý chřest vyžaduje trochu víc péče (a oloupání), ale odmění se ti máslovou jemností.
Vyzkoušej třeba Toustové košíčky s chřestem a kozím sýrem s bílou plísní – jednoduchý a skvělý třeba i na piknik.
Nebo si dej Chřest se strouhankou a máslem, jednoduchý ale perfektní recept.
Je chřest zdravý?
Rozhodně! Má minimum kalorií, hodně vlákniny, kyselinu listovou, vitamín C i antioxidanty. Skvělý do lehkých jarních jídel i jako očistná surovina po zimě.
Tip navíc: Co s dřevnatými konci?
Nevyhazuj je! Uvař je s kouskem cibule a kořením – vznikne základ na lehký zeleninový vývar nebo krémovou polévku.
Chřest je skvělý v tom, že i když ho připravíš jednoduše – třeba s trochou másla a soli – chutná fantasticky. Jeho sezóna netrvá dlouho, tak si ho dopřej co nejvíc, dokud je čerstvý a plný chuti. Pokud ses mu doteď vyhýbal(a), dej mu šanci – možná objevíš svou novou jarní lásku!