Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Vejce Benedikt

V roce 2020 na Nový rok jsem pro milovníky sladké snídaně připravila pomerančové palačinky (recept najdete na blogu), tak letos něco pro „slanožravé“

SUROVINY

4 vejce
2 žemle, housky, kaiserky nebo máslové vdolky.
200 g šunky

Omáčka holandská:
3 vejce (jen žloutky)
150 g másla
150 ml bílý vinný ocet
5 kuliček celého pepře
citronová šťáva

POSTUP

Holandská omáčka:

Ocet nalejeme do malého kastrůlku, přidáme 5 kuliček pepře a vše svaříme na polovinu. Pepř vyndáme. Připravíme si vodní lázeň. V misce prošleháme tři žloutky se dvěma lžícemi svařeného octa. Dáme na vodní lázeň a šleháme, dokud směs nezhoustne. Nyní do směsi opatrně vmícháváme rozpuštěného másla. Přidáváme velice po malém množství. Stále šleháme. Dochutíme solí, pepřem. Ochutnáme, pokud se nám zdá omáčka málo kyselá, přidáme citronovou šťávu.

Ztracené vejce:

Ve větším hrnci přivedeme vodu k varu. Přidáme do ní lžíci octa. Osolíme. Plotýnku ztlumíme, aby voda jen probublávala. Do hrnku nebo naběračky rozklepneme vejce, vodu v hrnci zamícháme, aby vznikl vír. Vejce vložíme doprostřed vzniklého víru. Vaříme ve vodě 2–3 minuty a poté ho děrovanou naběračkou vyjmeme ven. Stejný postup opakujte se zbylými vejci.

Sestavení:

Bulky, žemle, vdolky rozřízneme. Po řezné straně opečme. Přihodíme šunku a tu ohřejeme. Na každou polovinu opečené žemle dáme ohřátý plátek šunky, položíme na něj vejce a přelijeme holandskou omáčkou. Můžeme posypat nasekanou pažitkou.

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Maso nakrájíme na kostičky. Ty obalíme jemně v hladké mouce a opečeme na 2 lžící sádla, aby se maso hezky zatáhlo....
Vše hodíme do mixeru a zpracujeme na hladkou hmotu, ale jde to dobře i vidličkou. Pomocí stěrky přendáme do mističky, zabalíme...
Žloutky našleháme s cukrem a s pomerančovou šťávou a kůrou. Našleháme bílky do tuhého sněhu se špetkou soli. Do žloutkové pěny přidáme postupně...

RECEPTY