5 triků, jak upéct měkké sušenky, které zůstanou vláčné i po dnech

Hnědý cukr obsahuje melasu, která pomáhá udržet vlhkost. A právě ta je klíčová pro měkké sušenky. Bílý cukr dodává křupavost, zatímco hnědý cukr se postará o vláčnost. Pokud máš po ruce muscovado nebo tmavý třtinový cukr, neváhej ho použít – výsledná chuť bude o úroveň výš. Poměr můžeš nastavit třeba 50:50, nebo i celý cukr nahradit hnědým.

1. Hnědý cukr místo bílého? Rozdíl poznáš hned

Hnědý cukr obsahuje melasu, která pomáhá udržet vlhkost. A právě ta je klíčová pro měkké sušenky. Bílý cukr dodává křupavost, zatímco hnědý se postará o vláčnost. Pokud máš po ruce muscovado nebo tmavý třtinový cukr, neváhej ho použít – výsledná chuť bude o úroveň výš. Poměr můžeš nastavit třeba 50:50, nebo i celý cukr nahradit hnědým. 

Vyzkoušej recept na Ovesné cookies se sušeným ovocem

2. Peč sušenky správně – nikdy nepřepeč

Tohle je nejčastější chyba. Sušenky se dopečou i mimo troubu – proto je vytahuj ve chvíli, kdy jsou okraje lehce zlatavé, ale střed je ještě měkký. Nech je dojít na plechu pár minut. Tvrdé sušenky vznikají často právě tím, že se pečou zbytečně dlouho.

Tip navíc: Každá trouba peče trochu jinak – neboj se testovat první várku a přizpůsobit čas podle výsledku.

3. Pomocníci z přírody: med, javorový sirup nebo melasa

Přidej do těsta jednu až dvě lžíce tekutého sladidla – ať už je to med, javorový sirup nebo třeba datlový sirup. Pomohou zadržet vlhkost v těstě, a tím i ve výsledných sušenkách. Jen mysli na to, že tekutá složka ovlivní konzistenci těsta – můžeš přidat trochu víc mouky, aby těsto drželo tvar.

4. Těsto nech odležet v lednici

Nejen že se chutě lépe propojí, ale zpevní se i tuky v těstě. Sušenky pak při pečení nevytečou a zachovají si krásný tvar. Ideální je nechat těsto odpočívat alespoň 1–2 hodiny, klidně i přes nocOřechové sušenky

Malý tip: Odpočaté těsto se navíc lépe tvaruje a méně lepí.

5. Nezapomeň na správné skladování

Měkké sušenky musíš chránit před vysycháním. Nejlépe v uzavíratelné nádobě nebo plechovce. Skvělý trik: přidej k nim kousek jablka nebo krajíček chleba. Sušenky si z nich vezmou vlhkost a zůstanou déle čerstvé. Jen nezapomeň jablko nebo chléb po pár dnech vyměnit, aby nezačaly plesnivět.

Další tipy pro dokonalé měkké sušenky

RECEPTY NA

SUŠENKY

Na vál prosejeme mouku, přidáme cukr, koření, prášek do pečiva, změklé máslo, mléko, žloutek a vše zpracujeme na hladké těsto....
Změklé máslo našleháme s cukrem a matcha čajem do krásné hebké pěny. Přihodíme vejce pokojové teploty a ještě řádně prošleháme....
Změklé máslo našleháme s cukrem do krásné hebké pěny. Rozklepneme vejce pokojové teploty a ještě řádně prošleháme. Přidáme rozmačkaný banán...

NAPSAT

KOMENTÁŘ

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

SDÍLET

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Uzené maso umeleme nebo nastrouháme nahrubo. Najemno nakrájíme vajíčka a okurky, nebo vše můžeme nastrouhat nahrubo a vmícháme do majonézy....
Vejce uvaříme natvrdo – viz jak na to. Oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Dáme do mísy. Najemno nakrájíme papriky,...

OBLÍBENÉ

ČLÁNKY

Objev 5 triků, jak upéct měkké sušenky, které zůstanou vláčné a chutné i několik dní. Jednoduché rady, které fungují!...
Přemýšlíš, co upéct z třešní? Objev bublaninu, koláče i muffiny, které si zamiluješ. Sezónní tipy a ověřené recepty...
0
Budu rád za vaše názory, prosím komentujte.x