Třešně – sladké, šťavnaté, letní. Pokud je právě sbíráš ze stromu, donesl(a) sis košík z trhu, nebo ti je někdo přinesl jako milý dárek, určitě přemýšlíš, co upéct z třešní, aby to bylo rychlé, chutné a ideálně i trochu efektní. V tomhle článku najdeš několik tipů a receptů, které si můžeš zamilovat hned napoprvé.
Třešně v pečení: proč je milujeme?
Třešně dodávají těstu přirozenou sladkost, krásně se pečou a drží tvar. Hodí se jak do kynutých koláčů, tak i do bublanin, táčů, dortů nebo muffinů.
Mají nižší obsah vody než třeba jahody, takže se těsto tolik nerozmočí. Před použitím je ale vždy dobře vypeckuj – ideálně ručně nebo vypeckovávačem (tvé zuby ti poděkují).
Co si z třešní upéct? Tady jsou moje oblíbené recepty:
Maková bábovka s višněmi – Šťavnatá a krásně vláčná bábovka s mákem a višněmi – jednoduchá, ale efektní. Perfektní k odpolední kávě nebo jako nedělní moučník.
Třešňové řezy – Nadýchané řezy plné třešní, ideální na oslavu, piknik i běžné mlsání. Kombinace jemného těsta a ovocné vrstvy chutná skvěle i druhý den.
Nudle s mákem na třešňové omáčce – Tradiční jídlo s moderním nádechem – spojení máku, těstovin a třešňové omáčky tě mile překvapí. Sladké, jednoduché a s nádechem dětství.
Jak skladovat pečivo s třešněmi?
Pečivo s ovocem je náchylné ke zvlhnutí. Ulož ho do uzavíratelné dózy, ideálně s ubrouskem, a skladuj v chladu.
Tipy navíc: jak pečení s třešněmi vylepšit
- Třešně obal v mouce – před vmícháním do těsta, aby neklesly ke dnu.
- Přidej mandlovou mouku – třešně a mandle si chuťově skvěle rozumí.
- Pokapej těsto citronem – zvýrazní sladkost třešní.
- Zkus kombinaci s hořkou čokoládou – dodá hloubku chuti a eleganci.
Třešňová sezóna je krátká – ale o to víc si ji můžeš užít. Tak na nic nečekej, vytáhni plech a pusť se do pečení. Ať už zvolíš klasiku nebo zkusíš něco nového, třešně v pečení nikdy nezklamou.