Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Pomerančové řezy

Opět jeden recept ze staré kuchařky. Poměry jsem musela doupravit, ale kurzívou jsem Vám ponechala poznatky z původního receptu!!

SUROVINY

150g másla
150g cukru
3 vejce
150g mouky
1 meruňková, pomerančová nebo dýňová zavařenina
3 – 5 pomerančů
2 bílky
2 lžíce cukru
hrst plátků mandlí

POSTUP

Změklé máslo, cukr a žloutky třeme (1/2 hodiny), my si vezmeme šlehač. Ze zbylých bílků ušleháme pevný sníh. (Do studeného kotlíku dáme bílky a přidáme 2 zrnka soli, zejména jsou-li to vejce z vápna neb starší, a ušleháme je v tak pevný sníh až se může krájet, aneb obrátím-li kotlík a sníh nevypadne.)

Žloutkovou směs, sníh a mouku opatrně smícháme. (Nízký plech nebo pekáč máslem vymažeme a moukou vysypeme.) My pekáček nebo koláčovou formu o průměru 26 cm vyložíme pečícím papírem a na něj rozprostřeme těsto. Pečeme při 180°C asi 15 – 20 min.

Vychladlé, upečené těsto rozkrojíme na polovinu. Jednu polovinu potřeme meruňkovým džemem (zavařeninou), oloupaným, jader zbavený pomeranč nakrájíme na malé kousky a tyto na džem nasypeme. Přiklopíme druhou půlkou, kterou opět potřeme džemem a poklademe pomerančem. (Posypeme nahrubo utlučeným cukrem krupičkovitým pro ozdobu, aneb stříkačkou naplněnou tuhým bílkovým krémem děláme přes zavařeninu mřížky. Ve vlažné troubě osušiti asi 10 minut necháme.)

My si připravíme sníh z 2 bílků a 2 lžic cukru. Ušlehaný sníh buď rozetřeme, nebo zdobícím sáčkem nastříkáme na řezy do mřížky. Dáme do trouby zapéct na 200°C do zlatova.

 

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Nakrájenou cibuli a česnek orestujeme na oleji, přidáme kukuřici. Zarestujeme a zalijeme vývarem. Povaříme asi 10 minut. Rozmixujeme. Na plech nasypeme...
Česnek a ořechy rozmixujeme. Osolíme. Přidáme postupně lžíce oleje. A ještě si ponecháme na zalití. Promícháme. Přisypeme 1 lžíci parmazánu...
Brambory uvaříme ve slupce nejlépe den předem. Brambory nastrouháme na jemném struhadle a tuk na větším. Mouku prosejeme na vál, přidáme...

RECEPTY