Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Makové cukroví s citronovým krémem

SUROVINY

150 – 200g hladké mouky
100g máku mletého
100g cukru
120g tuku (Héra, Zlatá Haná, Máslo, různé rostlinné tuky)
1 vejce
špetka prášku do pečiva

Citronová ganache (lemon curd):
2 žloutky
4 lžíce citronové šťávy
2 vrchovaté lžíce cukru krupice
1 lžička citronové kůra
1 cm plátku másla (30 g)

POSTUP

150g mouky prosejeme na vál, přidáme mák, cukr, tuk, vejce a prášek do pečiva. Zpracujeme na hladké těsto. Pokud se těsto lepí, přisypeme mouku. Pozor, každý mák je jinak tučný, jinak namletý a proto zbytek mouky přisypáváme postupně. Těsto necháme nejlépe přes noc v chladničce odpočinout. Potom vykrajujeme požadované tvary. Pečeme při 180°C cca 10 min.

Citronová ganache (lemon curd):

Žloutky, šťávu, cukr a kůru dáme do misky a zahříváme ve vodní lázni za občasného míchání do zhoustnutí. Krém by měl mít konzistenci asi jako teplý pudink nebo kaše. Sundáme z vodní lázně, a potom postupně zašleháme máslo. Dáme vychladit do lednice. V uzavřené skleničce vydrží až 2 – 3 týdny.

Cukroví slepíme a zdobí dle své fantazie.

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Plátky rozklepeme, osolíme, opepříme, poklademe slaninou, posypeme jemně nakrájenou 1 cibulí a rozdrobenou střídkou chleba. Sbalíme závitky a ovážeme. Osmažíme...
Jahody nakrájíme na kousky či plátky a zalijeme sirupem. Když není sirup, najde se med či cukr. Necháme odležet. Zakysanou smetanu rozdělíme na polovinu....
Tvaroh, smetanu a cukr našleháme do hladkého krému. Jahody očistíme a nakrájíme. Můžeme si schovat nějaké hezké plody na vrch na...

RECEPTY