Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Koblihy

Držíte masopust? Víte že, masopust neboli fašank je pohyblivý třídenní svátek, po němž následuje čtyřicetidenní půst, který končí Velikonocemi. Tak si k tomu
masopustu upečeme klasiku – koblihy

SUROVINY

500g hladké mouky
500g polohrubé mouky
80g cukr
4lžíce rumu
6-8 žloutky
60g kvasnice
1/2l mléka
100g másla
cit. kůra
lžička soli
Olej má smažení

POSTUP

Do mísy prosejeme obě mouky, uděláme důlek, nasypeme cukr, rozdrobíme kvasnice a na ně nalijeme vlahé mléko. Tuk rozpustíme a nalijeme do mísy na vzešlý kvásek.

Přidáme žloutky, sůl, citrónovou kůr, rum a těsto pořádně zaděláme. Posypeme jemně moukou a přikryté utěrkou necháme kynout.

Nakynuté těsto přendáme na vál a rozválíme asi na 1/2 cm. Vykrájíme kolečka. Na jedno dáme džem a druhým kolečkem přiklopíme. Kraje pořádné přitlačíme a vykrajovátkem ještě jednou vykrojíme.

Koblihy skládáme na prkénko, přikryjeme utěrkou a nechám kynout. Mezitím si rozpálíme olej ve větším hrnci.

Koblihy do něj vkládáme vrchní stranou do oleje. Přiklopíme pokličkou a necháme chvilinku smažit, potom otočíme a již nepřiklápíme. Usmažená koblihy dáváme na papírové utěrky, aby vsákly přebytečný tuk.

Někteří mají rádi koblihy neplněné, ale obalované ve vanilkovém či skořicovém cukru. Na tyto koblihy rozvalujeme těsto na 1 cm, neplníme, necháme ještě vykrájené kynout a potom postupujeme stejně.

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Hovězí maso nakrájíme na nudličky a promícháme se škrobem. Papriku rozpůlíme, odstraníme jadérka a nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme...
Na vál prosejeme mouku, přidáme sůl, lněná semínka. Uděláme důlek a do něj přidáme změklé máslo, olej a vodu. Vypracujeme...
Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno. Rajče spaříme, oloupeme – viz jak na to a nakrájíme. Na pánvi rozpustíme máslo a šalotku v ní orestujeme....

RECEPTY