Tento recept kombinuje vepřové a uzené maso, čerstvé kopřivy, vejce a pečivo. Výsledkem je šťavnatá a voňavá sekanice, kterou si oblíbí celá rodina. Ať už ji podáváte teplou nebo studenou, velikonoční sekanice je symbolem jara, hojnosti a tradice.
1 veka nebo 9 rohlíků či 7 housek (asi 360g)
cca 6 naběraček vývaru
500g uzeného krkovice nebo bůček
500g vepřového bůčku
6 vajec
2 – 3 pórky
2 hrsti kopřiv
5 – 6 stroužků česneku
sůl
Veku si nakrájíme den předem na kostičky a necháme přes noc oschnout.
Maso uvaříme do měkka a také nakrájíme na kostičky. Pórek pokrájíme na kolečka.
Kopřivy opereme a spaříme horkou vodou. Nasekáme.
Česnek nastrouháme či prolisujeme nebo utřeme se solí.
Veku namočíme vývarem z masa. Přidáváme postupně, protože každé pečivo jinak saje tekutinu. (a nevím, jak velkou máte naběračku) Veka musí být navlhčená, ale ne blátivá.
Potom vše přihodíme – maso, pórek, česnek, nasekanou kopřivu a žloutky. Osolíme.
Bílky si našleháme s trochou solí do pevného sněhu. A potom opatrně vmícháme do směsi.
Rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme v rozpálené troubě 180-200°C cca 50 – 60 min.
Připrav si na Velikonoce třeba recept Ořechový beránek nebo Odlehčená panna cotta s kiwi
Tipy a doporučení
Sekanici můžeš péct i v chlebové formě – výška dodá vláčnost.
Pokud nemáš kopřivy, lze použít i špenát nebo petrželovou nať.
Skvělá teplá i studená – hodí se i na chlebíčky s hořčicí.
Přihlas se k odběru našeho měsíčního newsletteru a získej: 🥘 Nejnovější recepty, které ti nesmí uniknout 💡 Tipy, jak vařit jednodušeji a lépe ✨ Sezónní inspiraci, suroviny a techniky 📚 Shrnutí nejčtenějších článků měsíce
Žádný spam – jen poctivá chuť jednou za měsíc.
Stačí zadat svůj e-mail a je to!
Co mě vedlo k založení mého blogu? – láska k jídlu, vaření, pečení a hlavně mé kamarádky, pro které již přes rok vařím degustační menu, peču dorty a zákusky. Jídlo i vaření je moje vášeň (i když nevím po kom to mám – promiň mami), sbírám recepty, kuchařky jsou mé oblíbené knihy.
© 2017-2025 poctivachut.cz – All rights reserved
Tahle velikonoční sekanice vypadá fakt skvěle! Už se těším, až ji vyzkouším, vždycky hledám něco tradičního a chutného na svátky. Díky za recept a tipy! Už se těším na další Velikonoce 🙂