Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Vánoční dort – 1 advent

SUROVINY

Korpus:
(použitý obyčejný hrnek na čaj cca 230 – 240 ml)
1 hrnek polohrubé mouky
1/2 hrnku holandského kakaa
3/4 hrnku krupicového cukru
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
3/4 hrnku podmáslí
1 vejce
1/4 hrnku rostlinného oleje
špetka soli

Krém:
500g tvarohu – vanička
1 velká zakysaná smetana (400g)
2 – 3 lžíce cukru
červená potravinářská barva
borůvky

Poleva:
50g čokolády
2 lžíce smetany ke šlehání

Na ozdobu:
marcipán
borůvky
rozmarýnové větvičky

POSTUP

Troubu si necháme rozpálit na 180°C. Mouku, kakao, cukr, jedlou sodu a prášek do pečiva promícháme v míse. V podmáslí rozšleháme vejce a nalijeme na sypké ingredience. Přidáme olej a vše pořádně zamícháme. Nalijeme do dortové formy. Dáme péci na 30 – 45 min do předehřáté trouby. Upečené necháme vychladnout. Korpus rozkrojíme nadvakrát. Pokapeme třeba griotkou, pro děti můžeme pokapat třeba jahodovým sirupem např. od Singlefood.

Krém: Tvaroh smícháme s cukrem a zakysanou smetanou. Pokud se vám zdá, že je krém velice řídký, dáme ho na utěrku do sítka vykapat. Do utěrky se vsákne přebytečná voda a krém zhoustne. Potom do 2/3 zamícháme červenou barvu. 1/3 necháme bílou. Krémy přendáme do zdobících sáčků. Červeného krému jen polovinu, aby vám zbylo na potření dortu.

Sestavení dortu: Na tác dáme jeden díl korpusu a nastříkáme na něj do kruhu nejdříve červený krém, potom bílý, opět červený až se dostaneme ke středu. Posypeme borůvkami. Přiklopíme dalším dílem korpusu a postup zopakujeme. Takto sestavený dort dáme do chladničky odležet a zatuhnout. Pokud máte strach, že by se vám dort mohl sesunout, vraťte na něj ráfek od dortové formy.

Mezitím si připravíme ozdoby na dort. Vykrájíme požadované tvary z marcipánu. (Protože jsem hvězdičky chtěla mít čistě bílé, přidala jsem do marcipánu bílou barvu). Část marcipánu obarvíme na červeno a vytvoříme kuličky. Nastřiháme rozmarýnové větvičky.

Připravíme si polevu na dort. Smetanu s nasekanou čokoládou rozpustíme. Vychladlý dort vyndáme a ozdobíme čokoládovou polevou, aby bylo vidět stékání. Potom doplníme vytvořenými marcipánovými dekoracemi, rozmarýnem a borůvkami.

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Nejdříve si připravíme těstoviny. (i den předem) Dýni rozkrojíme, vydlabeme, oloupeme. Nakrájíme ji na kostky v průměru 1cm. Na hlubší pánvičce, nebo v kastrolu...
Z mléka odlijeme trochu na želatinu a necháme ji nabobtnat. Zbytek mléka ohřejeme, ale nevaříme. Želatinu potom přidáme do teplého mléka a...
Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva, cukr, ořechy. Zamícháme. Přidáme rozpuštěné máslo, mléko, ve kterém jsme rozšlehali vejce. Vše pořádně promícháme....

RECEPTY