Alena Zákostelecká
Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.
Realné fotografie
Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.
Dobrou chuť
Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.
Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.
Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.
Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.
Žloutkový krém:
600ml mléka
3 žloutky
100 g cukru krupice
2 sáčky vanilkového pudinku
100 g másla
vanilka
Odpalované těsto:
250 ml mléka
125 ml vody
špetka soli
135 g tuku (Zlatá Haná, Héra, máslo apod.)
200 g polohrubé či hladké mouky
4 vajec
250ml smetany ke šlehání
1 lžíce cukru
Žloutkový krém: Část mléka nalijeme do hrnce. Trochu mléka si ponecháme v odměrné nádobě a v ní rozmícháme pudinkové prášky a rozšleháme žloutky. V hrnci mléko přivedeme k varu. Přilejeme rozmíchané pudinkové prášky. A chvilinku vaříme. Odstavíme a vmícháme cukr, následně i máslo a dobře promícháme. Zakryjeme folií, položíme ji přímo na horký pudink a tím se nevytvoří škraloup. Dáme chladit do lednice nejlépe přes noc.
Troubu předehřejeme na 220°C, plech si vyložíme pečícím papírem, na který jsme si nakreslili 2 kruhy o průměru 18 – 20 cm.
Vodu a mléko dáme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme tuk a necháme rozpustit. Osolíme. Do vroucí směsi nasypeme najednou mouku, snížíme teplotu a mícháme, dokud těsto není hladké a nelepí se na dno a stěny hrnce. Na dně by se měl tvořit bílý povlak – napálené těsto. Těsto přendáme do mísy a zvolna mícháme do mírného zchladnutí. Do vlažné hmoty postupně zašleháváme vejce, jedno po druhém. Práci si usnadníme šlehačem, robotem, ručník šlehačem apod. Každé vajíčko dobře zapracujeme zvlášť. Těsto musí být krásně hladké, bez hrudek. Těsto přendáme do zdobícího sáčku s řezanou trubičkou a nastříkáme těsto hezky po obvodu do kruhu v jedné vrstvě. Druhý kruh uděláme stejně.
Dáme péct do vyhřáté trouby 10 minut. Zpočátku pečení neotevíráme troubu. Potom troubu snížíme na 180°C. Délka pečení závisí na velikosti kruhů. Kola by po upečení měly znít dutě a na povrchu by měly být spíše tvrdé.
Sestavení dortu: Když dělám dort, placky nerozkrajuji, aby dort zůstal pevnější. Vychlazený pudink našleháme do hebkého krému. Přendáme do sáčku se zdobící trubičkou. Krém nastříkáme na spodní část kruh dortu. Smetanu našleháme. Přendáme opět do sáčku a šlehačku nastříkáme na krém. Přiklopíme druhým kruhem. Dáme chladit do lednice. Před servírováním dort – věneček pocukrujeme, anebo ozdobíme dle své fantazie.
© 2017-2024 poctivachut.cz – All rights reserved