Těstoviny

Těstoviny dělám podle receptu z kuchařky vydané roku 1921. Mám je nejraději. Pokud vyrábím těstoviny pro sladkou úpravu, místo hrubé mouky dávám hladkou a polohrubou.

SUROVINY:

350g hrubé mouky (250g hladké a 100g polohrubé)
2 vejce
asi 125ml vody

POSTUP:

Na vále uděláme do mouky důlek. Do něho vyklepneme vejce a pomalu přiléváme vodu. Vidličkou pomalu zpracujeme. Dobře promícháme a potom těsto zpracujeme rukama. Až se nechytá válu. Musí být tuhé, ale ne tvrdé, aby se dalo rozválet. Podle potřeby přidáme krapet vody nebo mouky.

Těsto rozdělíme na dva až tři bochánky a zakryjeme je nahřátým kastrolem. Necháme odpočinout asi půl hodiny. Pak každý bochánek rozválíme na 1mm.

Placky rozprostřeme na utěrky a necháme trochu oschnout. Obrátíme. Placky nesmějí přeschnout, musí být stále trochu vláčné. Přeschlé se při krájení lámou a nedoschlé se lepí.

Nakrájíme na požadované tvary.

Čerstvé těstoviny se vaří asi tak 7-10 minut. Pokud je necháme dosušit rozprostřené na vále na uschování, doba varu se prodlužuje asi o 5 minut.

Pro 4 osoby vaříme asi 400g těstovin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Nejnověšjí recepty
DOPORUČUJEME
Smažené obalované kotlety
Maso

Smažené obalované kotlety

Kotlety můžete nechat s kostí anebo ji odříznout. Kotlety vložíme mezi dva kusy
potravinářské folie a jemně rozklepeme. Vejce rozšleháme s hořčicí, oreganem, solí,
pepřem. Kotletu obalíme

CELÝ RECEPT »
INSTAGRAM @poctivachut
FACEBOOK