Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Domácí vanilkový cukr a extrakt

SUROVINY

Vanilkový cukr:

250g cukru (bílého nebo třtinového)
1 vanilkový lusk


Vanilkový extrat

2 vanilkové lusky
100ml alkoholu – čistý (slivovice, vodka, líh)

POSTUP

Vanilkový cukr:

Lusk nastříháme nůžkami na 1-2 cm kousky. Konce vyhodíme – jsou tvrdé. Do mixéru nasypeme cukr, přidáme kousky vanilky a dobře rozmixujete. Vydržte – chvilku to trvá asi 10 min.

Vše nasypeme do sklenice s dobrým uzávěrem.

Pokud potřebujeme jen jemný cukr, tak ho ještě prosejeme


Vanilkový extrat

Lusk nastříháme nůžkami na 1-2 cm kousky nebo jen podélně nařízneme, dáme do skleničky a zalijeme alkoholem.

Skladujme na temném a chladném místě. Jednou denně protřepeme Minimální doba louhování je 2 měsíce a maximální 6 měsíců.

Potom bychom měli extrat vyfiltrovat buď přes filtrací papír, nebo pláténko. Vanilkový extrakt můžeme použít stejně jako vanilkový cukr. Výhodou je, že není sladký.

Tip: Když mi ještě zůstane lusk po vyškrábnutí semínek z pečení, ještě ho zapíchnu do cukru nebo přidám do výluhu.

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ

ZÁKLADNÍ RECEPTY

Ohřejeme mléko jen tak, aby bylo vlahé. Rozpustíme tuk. Do mísy prosejeme mouku a uděláme důlek. Přidáme...
Celý život dělám kynuté těsto jednoduše jako má babička. Ohřejeme mléko jen tak aby bylo vlahé....
Žloutky, olej, šťávu z citronu a hořčici dejte do nádoby tyčového mixéru. Mixér dejte až na dno,...
Vejce naměkko – bílek je mírně zatuhlý, žloutek tekutý Opláchnuté, nepoškozené vejce vložíme do vařící vody a vaříme...

OBLÍBENÉ

RECEPTY

1/3 potočnice nebo polníčku si schováme na ozdobu a zbytek nasypeme do vývaru, přidáme nakrájené hrušky (pokud mají ošklivou nebo...
Osmažíme cibuli na lžíci másla, přidáme maso nakrájené na malé kostičky. Dvakrát umeleme nebo nasekáme v robotu velice najemno. Máslo...
Troubu si necháme rozpálit na 200 °C. Máslo si rozehřejeme. Mouky, cukr, kakao, sůl, jedlou sodu a prášek do pečiva promícháme...

RECEPTY