Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Domácí vanilkový cukr a extrakt

SUROVINY

Vanilkový cukr:

250g cukru (bílého nebo třtinového)
1 vanilkový lusk


Vanilkový extrat

2 vanilkové lusky
100ml alkoholu – čistý (slivovice, vodka, líh)

POSTUP

Vanilkový cukr:

Lusk nastříháme nůžkami na 1-2 cm kousky. Konce vyhodíme – jsou tvrdé. Do mixéru nasypeme cukr, přidáme kousky vanilky a dobře rozmixujete. Vydržte – chvilku to trvá asi 10 min.

Vše nasypeme do sklenice s dobrým uzávěrem.

Pokud potřebujeme jen jemný cukr, tak ho ještě prosejeme


Vanilkový extrat

Lusk nastříháme nůžkami na 1-2 cm kousky nebo jen podélně nařízneme, dáme do skleničky a zalijeme alkoholem.

Skladujme na temném a chladném místě. Jednou denně protřepeme Minimální doba louhování je 2 měsíce a maximální 6 měsíců.

Potom bychom měli extrat vyfiltrovat buď přes filtrací papír, nebo pláténko. Vanilkový extrakt můžeme použít stejně jako vanilkový cukr. Výhodou je, že není sladký.

Tip: Když mi ještě zůstane lusk po vyškrábnutí semínek z pečení, ještě ho zapíchnu do cukru nebo přidám do výluhu.

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ

ZÁKLADNÍ RECEPTY

Do kastrolu dáme vařit vodu. Přidáme máslo. Když se to začne vařit, přisypeme krupičku a vaříme tak dlouho, dokud se...
1 varianta: Maso i zeleninu omyjeme. Zeleninu nakrájíme na větší kousky. Vše hodíme do hrnce a zalijeme studenou vodou (asi...
Zeleninu opereme, nakrájíme na větší kousky, cibuli na osminky. Vše hodíme do hrnce a zalijeme studenou vodou (asi 2l). Přivede...
Ve skleničce s víčkem smícháme ocet, cukr, sůl, pepř, vodu a olej. Skleničku uzavřeme a vše pěkně protřepeme, až vznikne...
Vejce naměkko – bílek je mírně zatuhlý, žloutek tekutý Opláchnuté, nepoškozené vejce vložíme do vařící vody a vaříme 3-4 min....
Půl množství mléka, vejce a hladkou mouku důkladně smícháme na hladké těsto. Přilijeme druhou půlku mléka a osolíme. Opět promícháme....

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Z másla a mouky připravíme jíšku, zalijeme vývarem. Dobře provaříme. Přidámevelkou hrst sekaných bylinek, necháme projít varem a přidáme rozšlehané...
Pudinky rozmícháme spolu s cukrem ve šťávě slité z meruňkového kompotu - 500ml (pokud máte málo šťávy, dolijte vodou) a...

OBLÍBENÉ

ČLÁNKY

Chřest je skvělý v tom, že i když ho připravíš jednoduše – třeba s trochou másla a soli – chutná...
Rebarbora je královnou jarní zahrádky – kyselá, svěží a plná vitamínů. Ale co když jí máte plnou zahradu a už...

RECEPTY