Alena Zákostelecká
Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.
Realné fotografie
Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.
Dobrou chuť
Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.
Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.
Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.
Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.
Víte že, bychom jidáše měli jíst na zelený čtvrtek? Kdo sní jidáše za svítání, bude se těšit pevnému zdraví.
75g másla
250g hladké mouky
30g cukru
20g droždí
150ml smetany ke šlehání
1 žloutek
citronová kůra
1 lžička vanilkového cukru viz Základní recepty
špetka soli
Na potření:
1 lžíce medu
1 lžíce rumu
1 lžíce rozpuštěného másla (asi 20g)
Máslo rozpustíme. Smetanu ohřejeme, aby byla jen vlahá.
Do mísy prosejeme mouku. Uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr. Opět uděláme důlek a rozdrobíme droždí. Zalijeme vlahou smetanou a počkáme chvilinku, než vzejde kvásek. Přidáme žloutek, cit. kůru, vanilkový cukr a přilijeme vlahé máslo. Osolíme.
Buď to strčíme do robota anebo hezky postaru zaděláváme vařečkou. Až je těsto krásně hladké a vláčné.
Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Nejlépe pod peřinou v posteli 🙂
Troubu si rozpálíme na 180°C.
Vykynuté těsto na vále trochu propracujeme a uděláme z něj dlouhý pramen, který rozkrájíme na stejné části (asi 12 kousků). Ty stáčíme do spirály (tvar oprátek). Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 20 min. Horké jidáše potíráme směsí rozpuštěného másla, medu, rumu. (rozpustíme máslo, přidáme med a rum. Vše pořádně zamícháme) Ihned podáváme.
PS: Jidáše by se měli jíst teplé!
© 2017-2024 poctivachut.cz – All rights reserved