Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

(přesný název z kuchařky)

A je to tu zase – jeden velice starý recept – z roku 1905. Poměry jsem upravila, ale kurzívou jsem Vám ponechala poznatky ze staré kuchařky

SUROVINY

150g másla
60g mletých mandlí bez slupky
100g cukru
2 žloutky
vanilka
40 ml malaga nebo punče (za 10 halířů)
40 cukrářských piškotů – asi 400g (za 1 korunu)
250ml smetana
2 bílky
60g cukru
250ml smetany ke šlehání

POSTUP

Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutkem do pěny (asi ½ hodiny ručně). My si na to vezmeme šlehač. Přidáme namleté spařené mandle. Ochutíme vanilkou, hořkou strouhanou mandlí a malagem nebo punčem, nebo jiným fortifikovaným vínem.

Připravíme si piškoty a smetanu. Piškoty máčíme ve smetaně a skládáme na skleněnou mísu. Piškoty potřeme připraveným krémem a opakujeme, než vše spotřebujeme.

Našleháme bílky s cukrem a zvlášť smetanu. Potom opatrně vše spojíme a potřeme připravený dort. (Nebo pomocí trubičky okrášlíme. Necháme v chladu několik hodin státi, aby se rozležel)

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Šalotku nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a nasekáme. Kuřecí játra hlavně pořádně očistíme. Na pánev dáme zesklovatět šalotku na plátku másla. Vhodíme česnek...
Na těsto všechny ingredience rychle zpracujeme na vále na hladké těsto. Dáme do chladničky odpočinout min 30 min nejlépe přes...
Hrušky oloupeme, vykrájíme a nakrájíme na kostičky. Zakapeme alkoholem. Pekáč nebo formu vymažeme máslem. Dáme do ní hrušky. Zasypeme nasekanými...

RECEPTY