Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Malagof tort

(přesný název z kuchařky)

A je to tu zase – jeden velice starý recept – z roku 1905. Poměry jsem upravila, ale kurzívou jsem Vám ponechala poznatky ze staré kuchařky

SUROVINY

150g másla
60g mletých mandlí bez slupky
100g cukru
2 žloutky
vanilka
40 ml malaga nebo punče (za 10 halířů)
40 cukrářských piškotů – asi 400g (za 1 korunu)
250ml smetana
2 bílky
60g cukru
250ml smetany ke šlehání

POSTUP

Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutkem do pěny (asi ½ hodiny ručně). My si na to vezmeme šlehač. Přidáme namleté spařené mandle. Ochutíme vanilkou, hořkou strouhanou mandlí a malagem nebo punčem, nebo jiným fortifikovaným vínem.

Připravíme si piškoty a smetanu. Piškoty máčíme ve smetaně a skládáme na skleněnou mísu. Piškoty potřeme připraveným krémem a opakujeme, než vše spotřebujeme.

Našleháme bílky s cukrem a zvlášť smetanu. Potom opatrně vše spojíme a potřeme připravený dort. (Nebo pomocí trubičky okrášlíme. Necháme v chladu několik hodin státi, aby se rozležel)

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

V míse rozmícháme změklé máslo, cukr i vanilkový, vejce pokojové teploty a špetku soli do hladké krémové pěny. Hladkou mouku smícháme s kypřícím...
Králíka naporcujeme a každý kousek osolíme, opepříme a obalíme slaninou. Dáme do vymazaného pekáče. Přilijeme vývar, víno a na maso...
Baklažán rozpůlíme, dáme do pekáče a pokapeme olejem. Papriky rozpůlíme, odstraníme semínka a přidáme do pekáčku. Také pokapeme olejem. Pečeme do měkka...

RECEPTY