Karamelovo-ořechový koláč podle Christopha Feldera

SUROVINY

Těsto:
200g hladké mouky
125g másla
75g cukru moučka
25g mletých lískových ořechů
1 vejce
špetka soli

Krém z ořechů a mandlí:
70g másla
70g cukru
1 vejce
50g mletých mandlí
20g mletých vlašských ořechů
2 lžíce smetany ke šlehání
1 lžíce rumu

Měkký karamel:
115ml smetany ke šlehání
2 lžíce sušeného mléka
75g cukru
75g glukozového sirupu
40g másla
špetka soli

400g vlašských ořechů
1 lžíce rumu

Shrnutí

POSTUP

Na vál prosejeme mouku, přisypeme cukr, ořechy, máslo, vejce a sůl. Vše zpracujeme na těsto, které necháme v lednici odležet min 1 hodinu.

Krém z ořechů a mandlí připravíme zašleháním všech ingrediencí. Nejdříve našleháme změklé máslo a postupně přidáváme všechny suroviny.

Měkký karamel uvaříme takto: V hrnci přivedeme smetanu ke šlehání k varu, dáme semínka vanilky z půlky lusku a přisypeme sušené mléko. Stáhneme z plamene. Cukr a glukózový sirup rozpustíme v hrnci se silným dnem na středním plameni za stálého míchání, do zlatova. Na karamel nalijeme trochu smetany. Protože karamel bude velmi rychle kypět, radši toto uděláme v několika krocích, dokud nevyužijeme celou smetanu. Pokračujte na středním ohni a směs necháme 1 minutu vařit, dokud mírně nezhoustne. Odtavíme. Vmíchejte máslo a špetku soli. Karamel nalijeme do misky a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

Troubu si rozpálíme na 200°C. Těsto si rozválíme asi na 3mm a vyložíme jím koláčovou formu. Dno formy trochu propícháme vidličkou. Pečeme asi 15 min. Vyndáme. Nalijeme krém z ořechů a pečeme ještě 15 minut na 180°c.

Koláč necháme vychladnout. Na mandlovo-ořechový krém rozetřete velkorysou vrstvu karamelu. Pokapeme rumem.

Zatímco dortík chladne, orestujeme vlašské ořechy velmi lehce v troubě. Necháme vychladnout a atraktivně naaranžujeme na koláč.

Na ozdobu jemně ohřejeme trochu karamelu a pokapeme jím naskládané ořechy.

NAPSAT

KOMENTÁŘ

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ

RECEPTY

Jahody nakrájíme na kousky či plátky a zalijeme sirupem. Když není sirup, najde se med či cukr. Necháme odležet. Zakysanou...
Všechny suroviny nastrouháme na hrubším struhadle. Ochutíme solí, pepřem, worcestrem a spojíme majonézou dle vaší chuti. Potom jíž mažeme en...
Vodu dáme vařit a do vroucí vhodíme omyté vepřové jazyky. Vaříme do změknutí asi 1-2 hodiny. Potom jazyky vyndáme a...

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Veku si nakrájíme den předem na kostičky a necháme přes noc oschnout. Maso uvaříme do měkka a také nakrájíme na...
Všechny suroviny na těsto dáme na vál a rychle zpracujeme. Když je těsto krásně hladké dáme odležet do lednice. Jablka...

OBLÍBENÉ

ČLÁNKY

Jiný kraj, jiný mrav. A totéž platí i u jídla a nápojů. Každá ze světových kuchyní dává přednost jiným kombinacím...
Rebarbora je královnou jarní zahrádky – kyselá, svěží a plná vitamínů. Ale co když jí máte plnou zahradu a už...
0
Budu rád za vaše názory, prosím komentujte.x