Alena Zákostelecká
Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.
Realné fotografie
Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.
Dobrou chuť
Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.
Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.
Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.
Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.
(použitý obyčejný hrnek na čaj cca 230 – 240 ml)
2cm plátek másla (100g)
50g hořké čokolády
2 vejce
½ hrnku mléka pokojové teploty
2/3 hrnku cukru krupicového nebo třtinového
2 vrchovaté lžíce kakaa
2/3 hrnku hladké mouky
1/2 lžičky jedlé sody
3/4 lžičky prášku do pečiva
špetku soli
Slaný karamel:
4 rovné lžíce cukru krupice
1 lžíce vody
1 cm plátek másla (20g)
4 lžíce smetany ke šlehání
cca 1/4 lžičky mořské soli
2 lžíce mascarpone
Dýňový krém:
250 g čerstvého smetanového sýra (Ricota, Lučina, žervé apod.)
100 g másla, pokojové teploty
2 vrchovaté lžíce moučkového cukru
100g dýňového nebo mrkvového pyré
2 špetky mleté skořice
1 špetka mletého muškátového oříšku
Máslo rozehřejeme a v něm rozpustíme čokoládu. Přendáme do mísy. Přilijeme mléko, přidáme vejce. Zamícháme. Přisypeme cukr, kakao a mouku s práškem do pečiva a jedlou sodou. Osolíme. Pořádně promícháme. Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky a rozdělíme těsto. Dáme péci na 15 – 18 min do předehřáté trouby.
Upečené necháme chvilinku vychladnout ve formě a potom vyndáme na mřížku. Do studených dortíku vykrojíme otvor. (Já to dělám vykrajovačem jadřinců, jde to i malou lžičkou, můžete použít speciální vykrajovátko.) Tento otvor naplníme slaným karamelem.
Slaný karamel:
Cukr dáme do menšího kastrolu a navlhčíme vodou, necháme pomalu rozpustit až má hezky zlatavou barvu. Nemícháme, ale občas zakroužíme kastrůlkem. Přidáme máslo rozkrájené na malé kousky a teprve opatrně zamícháme, až se směs krásně spojí. Stáhneme ze sporáku, vlijeme smetanu a vmícháme sůl. Dobře prošleháme, vrátíme na sporák a chvilku ještě provaříme, aby byl karamel krásně krémový. Za občasného míchaní pak necháme vychladnout. ½ dávky karamelu rozmícháme ve 2 lžících mascarpone. Touto směsí naplníme otvory v muffinách. Zbytek karamelu si schováme a nepochybuji, že ho využijete, anebo sníte.
Dýňový krém:
Dýni nebo mrkev upečeme na pečícím papíru do měkka a rozmixujeme na pyré. Necháme vychladnout. Sýr, máslo a cukr našleháme. Přidáme pyré a koření a řádně promícháme. Naplníme zdobící sáček a dortíky ozdobíme.
PS: Já jsem před zdobením do sáčku namalovala červenou a žlutou barvou pruhy, potom jsem teprve sáček naplnila krémem. Při zdobení jsou hrany zvýrazněné touto barvou. Na vrh jsem položila dubový list z čokolády. Čokoládu jsem rozpustila, naplnila si kornoutek z pečícího papíru a na pečící papír nastříkala požadované tvary.
© 2017-2024 poctivachut.cz – All rights reserved