Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Žemlovka – zemlbába s jablky a tvarohem

Určitě doma najdete jablka, která nejsou již na pohled krásná, tak co udělat žemlovku. Já s mladším synem ji prostě miluju (ale co já nemám ráda), starší ji nesnáší.

SUROVINY

500g nastrouhaných jablek (asi 10 menších jablíček)
2 hrsti rozinek
rum
2 veky nakrájené
4 vejce rozdělené na žloutky a bílky
400 g – 500g tvarohu ve vaničce
5 lžic cukru
600 ml polotučného mléka
1 lžička skořice
máslo na vymazání formy

POSTUP

Rozinky zalijeme rumem a necháme namočené nejlépe přes noc.

Tvaroh rozmícháme s 1 žloutkem a 2 lžícemi cukru dle vaší chuti.

Jablka okrájíme a nastrouháme. Smícháme je se lžičkou mleté skořice a 3 lžícemi cukru. Přidáme namočené rozinky bez rumu.

Troubu předehřejte na 180 – 200 °C. Formu vymažeme máslem.

V mléce rozmícháme 3 žloutky a přidáme rum z rozinek. Plátky veky namáčíme v této směsi a dáváme těsně k sobě na dno formy. Na tuto vrstvu rozetřeme půlku připraveného tvarohu a opět naskládáme namočenou veku. Teď dáme nastrouhaná jablíčka a zase naskládáme namočenou veku. Rozetřeme zbylou část tvarohu a poskládáme poslední vrstvu veky. Dáme péct asi na 20 – 30 min, až bude vršek zlatavý. 4 zbylé bílky našleháme ze 4 lžícemi krupicového cukru a špetkou soli do tuhého sněhu. Navršíme na upečenou žemlovku a krátce dáme do trouby zapéct do zlatava.

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Na oleji orestujeme šalotku a česnek nakrájený najemno. Necháme zesklovatět. Přidáme špenát natrhaný na menší kousky. (Pokud máme baby špenát, ponecháme...
Ananas očistíme. Vykrojíme tvrdý vnitřek a 600g nakrájíme na malé kousky. Kachní prsa osolíme, opepříme. Pánev rozehřejeme a na sucho...
Vejce uvaříme natvrdo – viz Jak na to. Vejce, špekáček, cibuli a špek si připravíme na ¼, okurky na ½....

RECEPTY