Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Žemlovka – zemlbába s jablky a tvarohem

Určitě doma najdete jablka, která nejsou již na pohled krásná, tak co udělat žemlovku. Já s mladším synem ji prostě miluju (ale co já nemám ráda), starší ji nesnáší.

SUROVINY

500g nastrouhaných jablek (asi 10 menších jablíček)
2 hrsti rozinek
rum
2 veky nakrájené
4 vejce rozdělené na žloutky a bílky
400 g – 500g tvarohu ve vaničce
5 lžic cukru
600 ml polotučného mléka
1 lžička skořice
máslo na vymazání formy

POSTUP

Rozinky zalijeme rumem a necháme namočené nejlépe přes noc.

Tvaroh rozmícháme s 1 žloutkem a 2 lžícemi cukru dle vaší chuti.

Jablka okrájíme a nastrouháme. Smícháme je se lžičkou mleté skořice a 3 lžícemi cukru. Přidáme namočené rozinky bez rumu.

Troubu předehřejte na 180 – 200 °C. Formu vymažeme máslem.

V mléce rozmícháme 3 žloutky a přidáme rum z rozinek. Plátky veky namáčíme v této směsi a dáváme těsně k sobě na dno formy. Na tuto vrstvu rozetřeme půlku připraveného tvarohu a opět naskládáme namočenou veku. Teď dáme nastrouhaná jablíčka a zase naskládáme namočenou veku. Rozetřeme zbylou část tvarohu a poskládáme poslední vrstvu veky. Dáme péct asi na 20 – 30 min, až bude vršek zlatavý. 4 zbylé bílky našleháme ze 4 lžícemi krupicového cukru a špetkou soli do tuhého sněhu. Navršíme na upečenou žemlovku a krátce dáme do trouby zapéct do zlatava.

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva, cukr, ořechy. Zamícháme. Přidáme rozpuštěné máslo, mléko, ve kterém jsme rozšlehali vejce. Vše pořádně promícháme....
Na vále všechny ingredience zpracujeme až je těsto krásně vláčné a hladké. Těsto zabalíme do folie a necháme v lednici asi...
Do uzeného masa napícháme hřebíčky. Oloupeme brambory, omyjeme je, nakrájíme na čtvrtky.(Pokud máte nové brambory jako já, tak je ani...

RECEPTY