Jemné těsto s rozinkami a vůní citronové kůry, posypané mandlemi nebo ořechy, je symbolem jara a hojnosti. Připrav si tradiční domácí mazanec podle osvědčeného receptu – s láskou a poctivě.
1 kg polohrubé mouky
150g cukru
40g droždí
1/2l mléka
2 žloutky
2 hrsti rozinek rum na naložení
citr. kůra
vanilka
150g změklého tuku (Héra, Zlatá Haná, máslo apod. – já nejradši používám od každého kousek)
špetka soli
1 vejce na potření
mandle na plátky, či nasekané ořechy na posypání
Rozinky dáme do misky a polejeme rumem. Občas promícháme, aby se nasákly všechny rovnoměrně.
Dáme ohřát mléko, aby bylo jen tak vlahé..
Do mísy dáme mouku, cukr. Uděláme důlek a do toho rozdrobíme droždí. Zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek.
Přidáme žloutky, citr. kůru, vanilku. Začneme zadělávat. Přidáme změklý tuk a sůl. Dobře zapracujeme. Přidáme scezené rozinky a ještě jednou prohněteme. (Můžeme použít robot).
Necháme kynout na teplém místě přikryté utěrkou, dokud těsto nenabyde asi dvojnásobně.
Z nakynutého těsta vytvarujeme 2 mazance. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi či ořechy.
Troubu rozpálíme na 180°C a pečeme cca 30 – 45 min. Zkusíme špejlí, zda je těsto hotové. Zapíchneme špejli doprostředka mazance, pokud vytáhneme špejli suchou, těsto je hotové. Necháme vychladnout.
Můžeš vyzkoušet další velikonoční recepty třeba Velikonoční sekanice, hlavička či svítek nebo něco sladkého?
Tipy
Rozinky můžeš nahradit kandovaným ovocem nebo nasekanými ořechy.
Místo 2 mazanců lze vytvořit jeden velký – prodluž dobu pečení a sniž teplotu v poslední třetině.
Mazanec je skvělý i druhý den s máslem nebo marmeládou.
Přihlas se k odběru našeho měsíčního newsletteru a získej: 🥘 Nejnovější recepty, které ti nesmí uniknout 💡 Tipy, jak vařit jednodušeji a lépe ✨ Sezónní inspiraci, suroviny a techniky 📚 Shrnutí nejčtenějších článků měsíce
Žádný spam – jen poctivá chuť jednou za měsíc.
Stačí zadat svůj e-mail a je to!
Co mě vedlo k založení mého blogu? – láska k jídlu, vaření, pečení a hlavně mé kamarádky, pro které již přes rok vařím degustační menu, peču dorty a zákusky. Jídlo i vaření je moje vášeň (i když nevím po kom to mám – promiň mami), sbírám recepty, kuchařky jsou mé oblíbené knihy.
© 2017-2025 poctivachut.cz – All rights reserved