Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec je nadýchané sladké pečivo, které neodmyslitelně patří na český velikonoční stůl.

Jemné těsto s rozinkami a vůní citronové kůry, posypané mandlemi nebo ořechy, je symbolem jara a hojnosti. Připrav si tradiční domácí mazanec podle osvědčeného receptu – s láskou a poctivě.

SUROVINY

1 kg polohrubé mouky
150g cukru
40g droždí
1/2l mléka
2 žloutky
2 hrsti rozinek rum na naložení
citr. kůra
vanilka
150g změklého tuku (Héra, Zlatá Haná, máslo apod. – já nejradši používám od každého kousek)
špetka soli
1 vejce na potření
mandle na plátky, či nasekané ořechy na posypání

Shrnutí

POSTUP

Rozinky dáme do misky a polejeme rumem. Občas promícháme, aby se nasákly všechny rovnoměrně.

Dáme ohřát mléko, aby bylo jen tak vlahé..

Do mísy dáme mouku, cukr. Uděláme důlek a do toho rozdrobíme droždí. Zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek.

Přidáme žloutky, citr. kůru, vanilku. Začneme zadělávat. Přidáme změklý tuk a sůl. Dobře zapracujeme. Přidáme scezené rozinky a ještě jednou prohněteme. (Můžeme použít robot).

Necháme kynout na teplém místě přikryté utěrkou, dokud těsto nenabyde asi dvojnásobně.

Z nakynutého těsta vytvarujeme 2 mazance. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi či ořechy.

Troubu rozpálíme na 180°C a pečeme cca 30 – 45 min. Zkusíme špejlí, zda je těsto hotové. Zapíchneme špejli doprostředka mazance, pokud vytáhneme špejli suchou, těsto je hotové. Necháme vychladnout.

 

Můžeš vyzkoušet další velikonoční recepty třeba Velikonoční sekanice, hlavička či svítek nebo něco sladkého?

Tipy

  • Rozinky můžeš nahradit kandovaným ovocem nebo nasekanými ořechy.

  • Místo 2 mazanců lze vytvořit jeden velký – prodluž dobu pečení a sniž teplotu v poslední třetině.

  • Mazanec je skvělý i druhý den s máslem nebo marmeládou.

NAPSAT

KOMENTÁŘ

5 1 hlasovat
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ

RECEPTY

Maso očistíme, uděláme do něho větší kapsu. Plátek másla posypeme špetkou tymiánu a vložíme ho do připravené kapsy v mase,...
Maso nasolíme, opepříme a okmínujeme. Necháme chvilku odležet. Potom dáme do pekáčku, podlijeme vodou. Přiklopíme a pečeme při 180°C asi...
Máslo na vymazání formy a trochu hrubé mouky na vysypání Připravíme si domácí nudle dle sekce - viz základní recepty....

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Z másla a mouky uděláme jíšku, zalijeme podmáslím. Přidáme oškrábané brambory nakrájené na kostičky, vaříme do změknutí. Vhodíme kopřivy a...
Kotlety můžete nechat s kostí anebo ji odříznout. Kotlety vložíme mezi dva kusy potravinářské folie a jemně rozklepeme. Vejce rozšleháme...

OBLÍBENÉ

ČLÁNKY

Nauč se, jak upéct muffiny, které jsou opravdu vláčné a nadýchané. Praktické tipy, recepty, nejčastější chyby a jak se jim...
Objev 5 triků, jak upéct měkké sušenky, které zůstanou vláčné a chutné i několik dní. Jednoduché rady, které fungují!...
0
Budu rád za vaše názory, prosím komentujte.x