Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Vánoční dort na zlatou adventní neděli

SUROVINY

Korpus mandlový:
200g cukru
4 vejce
4 lžíce vařící vody
70g mandlové mouky – rozemleté blanšírované mandle
130g polohrubé mouky
špetka soli

Krém:
500g mascarpone
250ml smetana ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru

250g marcipánu
125g malin
vaječný koňak
zlatá barva

POSTUP

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky našleháme s cukrem a vařící vodou do krásně hebké pěny. Přidáme namleté oloupané mandle. Bílky našleháme se špetkou soli na pevný sníh. Postupně do žloutkové směsi na střídačku přidáváme mouku a sníh. Opatrně vše zamícháme. Na dno dortové formy dáme pečící papír (Já čtverec papíru normálně přivřu do formy a potom ostřihnu) a těsto na něj nalijeme. Od středu těsto trochu přihrneme do stran, aby nám vprostřed vznikl trochu dolík. Pečeme při 180°C asi 30 – 45 min. Provedeme zkoušku špejlí. Doprostřed zapíchneme špejli a pokud ji vytáhneme suchou, je dort upečený.

Krém: Mascarpone, smetanu a cukr našleháme do hladkého krému.

Sestavení dortu: Upečený korpus dvakrát rozřízneme. Krém si rozdělíme na 6 dílů. Marcipán rozdělíme na 3 díly, dva rozválíme na placku o průměru korpusu. Z 3. dílu vytvoříme kuličky a ozdoby na dort. Kuličky obalíme v zlaté barvě. Na podnos, či talíř dáme jeden díl korpusu. Pokapeme vaječným koňakem. Potřeme 1. dílem krému, aby krém byl vyšší u okrajů. (Vprostředku takové lůžko) Na střed nandáme polovinu malin a přiklopíme kolečkem marcipánu. 2 díl korpusu natřeme dalším dílem krému a tím krémem přiložíme na marcipán. Potom následuje pokapání vaječným koňakem, krém, maliny marcipán krém a 3 díl piškotu. Necháme v lednici zatuhnout. 5. dílem krému potřeme lehce dort a 6. dílem nastříkáme ozdobné tvary na dort. Dozdobíme vytvořenými ozdobami z marcipánu

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Kotlety trochu naklepeme, okraje nasekneme, aby se nám při opékání nekroutily. Osolíme, okmínujeme a zlehka obalíme v hladké mouce. Na pánev dáme...
Z bílků ušleháme polotuhý sníh a postupně přidáváme cukr, až vznikne tuhý, pevný sníh. Kávovými lžičkami namočenými ve vodě vykrajujeme noky,...
Umeleme cukroví. Hodně záleží na tom, zda cukroví je sušenkové nebo krémové. Pokud převažuje sušenkové, můžete přidat ještě ½ cm plátek...

RECEPTY