Provoněný dort

K tomuhle dortu mě inspiroval pořad „Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli“, když tam pekly zázvorky. Tak proč si ho neupéct na Nový rok.

SUROVINY

250g hladké mouky
250g mletých mandlí
1 lžička zázvoru
1 lžička skořice
280g cukru
1 lžička jedlé sody
2 lžičky prášku do pečiva
150 ml oleje
1 vejce
250 – 300 ml podmáslí či kefíru
1 pomeranč

Krém:
250g smetany ke šlehání
100g bílé čokolády

Na potření:
250g smetany ke šlehání
2 lžičky cukru moučkového
1 lžička skořice
1 lžička zázvoru
cca 80g mandlí namletých
něco na ozdobu

Shrnutí

POSTUP

V míse smícháme mouku, mleté mandle, cukr, skořici, zázvor, jedlou sodu a prášek do pečiva. Přistrouháme pomerančovou kůru cca z ½ pomeranče. Přilijeme olej a podmáslí, rozklepneme vejce a pořádně promícháme. Někdy bývá podmáslí tak hutné, že musíme přilít. Těsto nalijeme do formy vyložené pečícím papírem. Pečeme v rozpálené troubě na 180°C cca 50 min.

Vychladlé rozkrojíme vodorovně na polovinu.

Na krém ohřejeme smetanu, sundáme z plotýnky a v ní rozpustíme nasekanou bílou čokoládu. Řádně promícháme. Dobré je si toto připravit den předem. Nebo nechat chladit min 6 hodin. Potom našleháme do hedvábného krému.

Jeden vychladlý plát dáme zpátky do dortové formy. Pokapeme šťávou z půlky pomeranče. Rozetřeme krém. Přiklopíme druhou částí, kterou jsme taktéž pokapali šťávou. Dáme do lednice chladit.

Smetanu si našleháme s cukrem dotuha. 1/3 si dáme do zdobícího sáčku. Do zbytku zamícháme koření.

Dortovou formu sejmeme a celý dort pomažeme okořeněnou šlehačkou. Posypeme namletými mandlemi.

Potom jen nastříkáme šlehačku ve zdobícím sáčku a ozdobíme dle fantazie.

PS: Já použila ořechy, kousek marcipánu v čokoládě a cukrové perličky.

NAPSAT

KOMENTÁŘ

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ

RECEPTY

Mléko s vodou nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Přidáme sůl, vhodíme nudle. Vaříme 8 – 10 min. Scedíme...
Na vál prosejeme mouku, prášek do pečiva, přidáme cukr, změklé máslo, vejce a vše zpracujeme na hladké těsto. Těsto dáme...
Máslo rozpustíme. Smetanu ohřejeme, aby byla jen vlahá. Do mísy prosejeme mouku. Uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr. Opět uděláme...

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Pampelišková kvašená limonáda je osvěžující domácí nápoj s jemně květinovou chutí a přirozeným perlením. Vyzkoušej recept plný zdravých probiotik....
Uzené maso umeleme nebo nastrouháme nahrubo. Najemno nakrájíme vajíčka a okurky, nebo vše můžeme nastrouhat nahrubo a vmícháme do majonézy....

OBLÍBENÉ

ČLÁNKY

Jaro je ideální čas na to začít do jídelníčku zařazovat čerstvé bylinky. Nejenže dodají vašim pokrmům výjimečnou chuť a aroma,...
Přemýšlíš, co upéct z třešní? Objev bublaninu, koláče i muffiny, které si zamiluješ. Sezónní tipy a ověřené recepty...
0
Budu rád za vaše názory, prosím komentujte.x