Mřížkový rebarborový koláč je oblíbený dezert, který kombinuje svěží kyselost rebarbory s jemným sladkým těstem. Mřížky z těsta vytváří krásný dekor a zachovávají křupavost, ale klidně můžeš použít i jiné tvary, jako jsou srdíčka nebo kolečka.
500g hladké mouky
140g cukru krupice
180g tuku (Zlatá Haná, Héra, máslo)
1 lžíce sádla
6 lžic mléka
2 vejce
1 prášek do pečiva
500g rebarbory
2 hrsti cukru
Na vál prosejeme mouku, přidáme prášek do pečiva, cukr, změklý tuk a sádlo, vejce a mléko. Zpracujeme na vláčné těsto. Pokud máte robota, samozřejmě ho můžete využít. Dáme do chladničky odpočinout. Mezi tím oloupeme rebarboru a nakrájíme na velice malinké kousky.
Těsto si rozdělíme na dvě části. Jedna polovina bude o trošičku větší a tu rozválíme a dáme na plech. Na těsto rozprostřeme rebarboru a zasypeme cukrem. Tu menší polovinu rozválíme a nakrájíme pruhy, které skládáme na těsto s rebarborou do mřížky. Pečeme při 180°C asi 30 min do růžova. Hlídáme, každá trouba peče jinak.
Rebarboru nikdy nepředvařuji, pokud ji nakrájím na malé kousky, je po pečení měkka, ale stále si zanechává svou strukturu.
Tady máš tip na další recept z rebarbory – Koláčky s rebarborou a jahodami nebo si přečti můj článek Co dělat s přebytkem rebarbory: 3 jednoduché nápady, jak ji chutně využít
PS: Místo proužků můžete vykrájet různé tvary a naskládat je vrstvu rebarbory doplněné třeba jahodami.
Tipy a variace
Rebarboru nepředvařuj, nakrájená na malé kousky změkne během pečení a zachová si strukturu.
Mřížky můžeš nahradit tvary, například srdíčky nebo kolečky, pro originální vzhled.
Přidej do náplně jahody pro sladší variantu.
Může se použít jiné ovoce místo rebarbory?
Ano, dobře fungují i jahody, rybíz nebo jablka.
Přihlas se k odběru našeho měsíčního newsletteru a získej: 🥘 Nejnovější recepty, které ti nesmí uniknout 💡 Tipy, jak vařit jednodušeji a lépe ✨ Sezónní inspiraci, suroviny a techniky 📚 Shrnutí nejčtenějších článků měsíce
Žádný spam – jen poctivá chuť jednou za měsíc.
Stačí zadat svůj e-mail a je to!
Co mě vedlo k založení mého blogu? – láska k jídlu, vaření, pečení a hlavně mé kamarádky, pro které již přes rok vařím degustační menu, peču dorty a zákusky. Jídlo i vaření je moje vášeň (i když nevím po kom to mám – promiň mami), sbírám recepty, kuchařky jsou mé oblíbené knihy.
© 2017-2025 poctivachut.cz – All rights reserved