Mřížkový rebarborový koláč

Mřížky nebo srdíčka? Klasika i variace na rebarborový koláč

Mřížkový rebarborový koláč je oblíbený dezert, který kombinuje svěží kyselost rebarbory s jemným sladkým těstem. Mřížky z těsta vytváří krásný dekor a zachovávají křupavost, ale klidně můžeš použít i jiné tvary, jako jsou srdíčka nebo kolečka.

SUROVINY

500g hladké mouky
140g cukru krupice
180g tuku (Zlatá Haná, Héra, máslo)
1 lžíce sádla
6 lžic mléka
2 vejce
1 prášek do pečiva

500g rebarbory
2 hrsti cukru

Shrnutí

POSTUP

Na vál prosejeme mouku, přidáme prášek do pečiva, cukr, změklý tuk a sádlo, vejce a mléko. Zpracujeme na vláčné těsto. Pokud máte robota, samozřejmě ho můžete využít. Dáme do chladničky odpočinout. Mezi tím oloupeme rebarboru a nakrájíme na velice malinké kousky.

Těsto si rozdělíme na dvě části. Jedna polovina bude o trošičku větší a tu rozválíme a dáme na plech. Na těsto rozprostřeme rebarboru a zasypeme cukrem. Tu menší polovinu rozválíme a nakrájíme pruhy, které skládáme na těsto s rebarborou do mřížky. Pečeme při 180°C asi 30 min do růžova. Hlídáme, každá trouba peče jinak.

Rebarboru nikdy nepředvařuji, pokud ji nakrájím na malé kousky, je po pečení měkka, ale stále si zanechává svou strukturu.

 

Tady máš tip na další recept z rebarbory – Koláčky s rebarborou a jahodami nebo si přečti můj článek Co dělat s přebytkem rebarbory: 3 jednoduché nápady, jak ji chutně využít

PS: Místo proužků můžete vykrájet různé tvary a naskládat je vrstvu rebarbory doplněné třeba jahodami.

Tipy a variace

  • Rebarboru nepředvařuj, nakrájená na malé kousky změkne během pečení a zachová si strukturu.

  • Mřížky můžeš nahradit tvary, například srdíčky nebo kolečky, pro originální vzhled.

  • Přidej do náplně jahody pro sladší variantu.

Může se použít jiné ovoce místo rebarbory?
Ano, dobře fungují i jahody, rybíz nebo jablka.

NAPSAT

KOMENTÁŘ

5 1 hlasovat
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ

RECEPTY

Baklažán rozpůlíme, dáme do pekáče a pokapeme olejem. Papriky rozpůlíme, odstraníme semínka a přidáme do pekáčku. Také pokapeme olejem. Pečeme...
Z másla a mouky připravíme jíšku, zalijeme vývarem. Dobře provaříme. Přidámevelkou hrst sekaných bylinek, necháme projít varem a přidáme rozšlehané...
Ovoce rozmačkáme a smícháme s cukrem dle chuti. Dáme stranou. Sýr, jogurt, 125 ml smetany a cukr našleháme. Želatinu namočíme...

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Předehřejeme troubu na 200°C. Maso osolíme, opepříme, okmínujeme, natřeme česnekem. Cibuli nakrájíme na půl kolečka. Do pekáčku či remosky dáme...
Troubu si necháme rozpálit na 200 °C. Mouku, cukr, sůl, jedlou sodu a prášek do pečiva promícháme v míse. V...

OBLÍBENÉ

ČLÁNKY

Jaro je ideální čas na to začít do jídelníčku zařazovat čerstvé bylinky. Nejenže dodají vašim pokrmům výjimečnou chuť a aroma,...
Objevte zdravé náhrady cukru v receptech, které neztratí chuť. Med, javorový sirup, stévie a další tipy pro zdravější pečení a...
0
Budu rád za vaše názory, prosím komentujte.x