Křehký dort s jogurtovým krémem a hrozny
- Alena
- Přidat komentář
- Dezerty, Dorty
Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.
Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.
Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.
Mám ráda lehké ovocné dorty a krémy, které tuhnou pomocí želatiny. (Některé najdete na stránkách) Všichni se želatiny bojí, ale není čeho. Pokud vždy do rozpuštěné želatiny nejdříve přidáte trochu připraveného krému a potom to teprve vrátíte do většího množství, mělo by se vám to vždy podařit.
Křehké těsto
180g polohrubé mouky
100g másla
80g moučkového cukru
sůl
1 žloutek
na špičku nože prášek do pečiva
Jogurtový krém
400g smetanového jogurtu
2 vrchovaté lžíce moučkového cukru
2 lžíce citronové kůry
7 plátků želatiny
250ml smetany ke šlehání
300g hroznů bílých a modrých
200ml bílého vína či hroznové šťávy
2 lžíce cukru
3 plátky želatiny
Na křehké těsto všechny ingredience rychle zpracujeme na hladké těsto. Dáme ho do lednice odpočinout.
Do dortové formy na dno vymačkáme těsto a uděláme trochu rantlíček, jen nepatrně. Dno propícháme vidličkou a dáme těsto ještě do chladničky.
Mezitím rozpálíme troubu na 200°C a těsto z lednice vložíme hned do rozpálené trouby. Pečeme cca 15 min.
Vyndáme a necháme vychladnout.
Na krém si namočíme želatinu do studené vody. Připravíme si citrónovou šťávu, kterou ohřejeme a namočenou a vyždímanou želatinu v ní rozpustíme.
V jogurtu rozmícháme cukr.
Část přidáme do želatiny a řádně rozmícháme. Toto zpět nalijeme do většího množství jogurtu a opět pořádně rozmícháme. Smetanu našleháme do pevné šlehačky a přidáme do ochuceného jogurtu.
Nalijeme do dortové formy na upečené těsto a dáme do chladničky zatuhnout. Nejméně 2 hodiny.
Hrozny vypeckujeme a rozložíme na dort. Želatinu namočíme do studené vody. Ve víně rozpustíme cukr a ohřejeme. Změklou, vymačkanou želatinu v něm rozpustíme. Necháme trochu vychladnout a nalijeme na připravené hrozny. Dort dáme opět do chladničky zatuhnout nejlépe přes noc.
© 2017-2024 poctivachut.cz – All rights reserved