Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Vánoční štola

SUROVINY

500g hladké mouky
150g cukru
250g tvarohu
150g tuku (máslo, héra, zlatá haná)
150g zakysané smetany
2 vejce
1 lžíce vanilkového cukru (viz. jak na to)
1 prášek do pečiva
citronová kůra z ½ citronu
špetka soli

200g směsi (vlašské ořechy, lískové oříšky, mandle, rozinky, kandované ovoce)

POSTUP

Prvních deset ingrediencí zpracujeme na vále do hladkého těsta. Potom přidáme směs oříšků a sušeného ovoce. Každý si může přidat co má rád.

Pokud máte rádi sušené meruňky, přidejte ty, nebo jsou dobré sušené brusinky. Někdo přidává i kandovaný zázvor. Nemáte rádi rozinky, tak je tam prostě nedáte a přidáte třeba kešu oříšky. Směs si vytvoříte podle své chutě. Jen ořechy, prosím Vás, přidávejte i se slupkou jak lískové oříšky, tak mandle. Ty totiž potom vytvářejí tu krásnou strukturu vánoční štoly.

Zpracované těsto rozválíme na obdélník asi na sílu 1,5 až 2 cm. Konce přes sebe přeložíme na střed. (Jako když zavinujete miminko – to je právě význam štoly – zavinutý Ježíšek v peřince.)

Troubu předehřejeme na 180 °C. Pečeme opatrně asi 45 – 60 minut.

Po upečení ji ihned potřeme máslem a silně pocukrujeme.

Vychladlou štolu hezky zabalte do potravinářské fólie a nechte ji pěkně odležet v chladu. (Já ji dávám na balkon.) Ona se tak krásně rozleží a je ještě lepší než čerstvá.

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Česnek rozmačkáme nebo nastrouháme na jemném struhadle. Vše smícháme....
Jablka oloupeme, vykrájíme a hrubě nastrouháme. Cukr, vanilkový cukr, vejce a olej utřeme do hladka. Přidáme mouku, prášek do pečiva. Vlijeme...
Žloutky našleháme s cukrem a citr. šťávou. Našleháme sníh se špetkou solí. Do žloutkové pěny postupně vmícháme sníh a mouku. Do...

RECEPTY