Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Rybízový dort s bezé

Tento recept je trochu složitější, ale stojí za tu práci – chuť nakyslého rybízu s vanilkovým krémem a celý zabalený do sladkého sněhu – mňam

SUROVINY

Kakaový korpus:
4 vejce
4 lžíce cukru
4 lžíce polohrubé mouky
1 rovná lžíce škrobu kukuřičného nebo bramborového
1 lžíce kakaa

Rybízový krém:
150g rybízu
50g cukru
3 lžíce červeného vína
4 plátky želatiny
250ml smetany ke šlehání
50g rybízu

Vanilkový krém:
1 balíček vanilkového pudinku
400ml mléka
1 lžíce vanilk. cukru (viz jak na to)
1 lžíce cukru
50g másla
150ml smetany ke šlehání
50g rybízu

Bezé:
2 bílky
100g cukru

POSTUP

Upečeme kakaový korpus: Bílky s cukrem ušleháme na pevný sníh. Přidáme žloutky a prošleháme. Potom opatrně vmícháme mouku, škrob a kakao. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Rozprostřeme těsto a dáme péct do rozpálené trouby na 200°C asi 20 – 25 min. Vyzkoušíme špejlí. Pokud se těsto nelepí, je hotové.

Rybízový krém: 150g rybízu obereme a opereme. Dáme do kastrůlku, přisypeme cukr a trochu rozmačkáme. Přidáme víno a vaříme asi 2 – 3 min. Plátky želatiny namočíme do studené vody. Rybíz odstavíme z plotýnky a vymačkané plátky želatiny vhodíme do kastrůlku a necháme rozpustit. Mícháme. Necháme vychladit při občasném zamíchání. Přidáme 50g rybízu. Našleháme smetanu dotuha a opatrně vmícháme vychladlou rybízovou směs.

Vanilkový krém: Pudink uvaříme dle návodu z 400ml mléka. Do teplého vmícháme máslo, a cukry. Necháme vychladnout. Smetanu našleháme a opatrně vmícháme do studeného pudinku. Nakonec přidáme 5g rybízu.

Sestavení dortu: Kakaový korpus rozkrojíme. Do dortové formy vrátíme jednu část piškotového korpusu, navršíme rybízový krém, přiklopíme druhou částí korpusu, přidáme vanilkový krém. Uhladíme. Necháme min 3 hodiny uležet, ale nejlépe přes noc.

Bezé: Bílky našleháme s cukrem. Dort vyndáme opatrně z formy a celý potřeme ušlehaným sněhem. Troubu rozpálíme na 250°C nebo použijeme gril a dort krátce zapečeme, aby sněhový povrch lehce zezlátl.

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Nejdříve si připravíme zmrzlinu. Všechny uvedené ingredience na zmrzlinu promícháme metličkou a dáme do mrazáku. Každou ½ hodinu vidličkou zamícháme....
Změklé máslo dáme do mixéru a našleháme do pěny. Přidáme tvaroh a vše našleháme. Pokud se Vám zdá pomazánka velice tuhá...
V míse rozetřeme cukr, droždí, máslo. Postupně na střídačku přiléváme vlahé mléko, v kterém jsme rozmíchali žloutek a přisypáváme mouku. Přidáme špetku soli....

RECEPTY