Rybízový dort s bezé

Tento recept je trochu složitější, ale stojí za tu práci – chuť nakyslého rybízu s vanilkovým krémem a celý zabalený do sladkého sněhu – mňam

SUROVINY

Kakaový korpus:
4 vejce
4 lžíce cukru
4 lžíce polohrubé mouky
1 rovná lžíce škrobu kukuřičného nebo bramborového
1 lžíce kakaa

Rybízový krém:
150g rybízu
50g cukru
3 lžíce červeného vína
4 plátky želatiny
250ml smetany ke šlehání
50g rybízu

Vanilkový krém:
1 balíček vanilkového pudinku
400ml mléka
1 lžíce vanilk. cukru (viz jak na to)
1 lžíce cukru
50g másla
150ml smetany ke šlehání
50g rybízu

Bezé:
2 bílky
100g cukru

Shrnutí

POSTUP

Upečeme kakaový korpus: Bílky s cukrem ušleháme na pevný sníh. Přidáme žloutky a prošleháme. Potom opatrně vmícháme mouku, škrob a kakao. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Rozprostřeme těsto a dáme péct do rozpálené trouby na 200°C asi 20 – 25 min. Vyzkoušíme špejlí. Pokud se těsto nelepí, je hotové.

Rybízový krém: 150g rybízu obereme a opereme. Dáme do kastrůlku, přisypeme cukr a trochu rozmačkáme. Přidáme víno a vaříme asi 2 – 3 min. Plátky želatiny namočíme do studené vody. Rybíz odstavíme z plotýnky a vymačkané plátky želatiny vhodíme do kastrůlku a necháme rozpustit. Mícháme. Necháme vychladit při občasném zamíchání. Přidáme 50g rybízu. Našleháme smetanu dotuha a opatrně vmícháme vychladlou rybízovou směs.

Vanilkový krém: Pudink uvaříme dle návodu z 400ml mléka. Do teplého vmícháme máslo, a cukry. Necháme vychladnout. Smetanu našleháme a opatrně vmícháme do studeného pudinku. Nakonec přidáme 5g rybízu.

Sestavení dortu: Kakaový korpus rozkrojíme. Do dortové formy vrátíme jednu část piškotového korpusu, navršíme rybízový krém, přiklopíme druhou částí korpusu, přidáme vanilkový krém. Uhladíme. Necháme min 3 hodiny uležet, ale nejlépe přes noc.

Bezé: Bílky našleháme s cukrem. Dort vyndáme opatrně z formy a celý potřeme ušlehaným sněhem. Troubu rozpálíme na 250°C nebo použijeme gril a dort krátce zapečeme, aby sněhový povrch lehce zezlátl.

NAPSAT

KOMENTÁŘ

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ

RECEPTY

Nejdříve si připravíte dresink. V menší misce rozmíchejte rybí omáčku s limetovou šťávou a cukrem. Odložte stranou, občas promíchejte. Na...
Tvaroh, smetanu a cukr našleháme do hladkého krému. Jahody očistíme a nakrájíme. Můžeme si schovat nějaké hezké plody na vrch...
Hrušky oloupeme, vykrájíme a nakrájíme na kostičky. Zakapeme alkoholem. Pekáč nebo formu vymažeme máslem. Dáme do ní hrušky. Zasypeme nasekanými...

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Zelí nakrouháme velice najemno. Osolíme a rukama promačkáme, necháme asi ½ hodiny odležet. Potom ochutíme octem a špetkou kmínu....
Cibulu nakrájíme na kostičky. Celer a mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka. Do hrnce dáme olej, rozpálíme a přihodíme mrkev,...

OBLÍBENÉ

ČLÁNKY

Konečně je tu jaro! Slunce hřeje, tráva se zelená a ptáci zpívají – ideální čas sbalit deku, košík a vyrazit...
Přemýšlíš, co upéct z třešní? Objev bublaninu, koláče i muffiny, které si zamiluješ. Sezónní tipy a ověřené recepty...
0
Budu rád za vaše názory, prosím komentujte.x