Piškot
4 vejce
4 lžíce teplé vody
150g cukru moučkového
140g polohrubé mouky
60g škrobu bramborového či kukuřičného
1 prášek do pečiva (12g)
Krém
Mandarinkový kompot (314ml)
400g – 500g tvarohu vanička
150g moučkového cukru
250ml smetany ke šlehání
1 – 2 lžíce citronové šťávy
1 čirá želatina sypká (20g)
1 lžíce vanilkového cukru – viz Jak na to
Vejce našleháme v robotu s teplou vodou, přisypeme cukr a našleháme do světle žluté pěny. Přisypeme mouku, kypřící prášek a škrob. Vše pěkně prošleháme. Plech cca 35 x 25 cm vyložíme pečícím papírem a těsto na něj vylijeme a uhladíme. Pečeme v rozehřáté troubě při 200°C asi 20 min. Pokud si nevěříme, anebo piškot připravujeme ručně, našleháme zvlášť žloutky s vodou a cukrem, z bílků ušleháme sníh a potom opatrně vše s moukou, škrobem a práškem do pečiva spojíme dohromady.
Kompot slijeme a šťávu uchováme. Želatinu nasypeme do mističky a polovinou šťávy z kompotu ji zalijeme. Necháme nabobtnat. Druhou část šťávy ohřejeme a nabobtnanou želatinu po částech přidáváme do teplé tekutiny a necháme rozpustit, mícháme.
Mezitím tvaroh našleháme s cukrem a smetanou ke šlehání. Do rozpuštěné želatiny přidáme asi tak 2 – 3 lžíce tvarohového krému. Pořádně promícháme a teprve toto přidáme do větší části krému. Vše pečlivě spojíme. Přisypeme mandarinky a ještě jednou zamícháme.
Prochladlý piškot rozřízneme podélně na polovinu. Na spodek piškotu rozprostřeme krém a druhým plátem piškotu ho přikryjeme. Malinko přitlačíme a necháme přes noc v lednici zatuhnout.
Před podáváním ještě poprášíme moučkovým cukrem.
Přihlas se k odběru našeho měsíčního newsletteru a získej: 🥘 Nejnovější recepty, které ti nesmí uniknout 💡 Tipy, jak vařit jednodušeji a lépe ✨ Sezónní inspiraci, suroviny a techniky 📚 Shrnutí nejčtenějších článků měsíce
Žádný spam – jen poctivá chuť jednou za měsíc.
Stačí zadat svůj e-mail a je to!
Co mě vedlo k založení mého blogu? – láska k jídlu, vaření, pečení a hlavně mé kamarádky, pro které již přes rok vařím degustační menu, peču dorty a zákusky. Jídlo i vaření je moje vášeň (i když nevím po kom to mám – promiň mami), sbírám recepty, kuchařky jsou mé oblíbené knihy.
© 2017-2025 poctivachut.cz – All rights reserved