Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Velikonoční klasika

SUROVINY

1 kg polohrubé mouky
150g cukru
50g droždí
více než 1/2l mléka
150g tuku (Héra, Zlatá Haná, máslo apod – já nejradši používám od každého kousek)
3 až 4 žloutky
2 hrsti rozinek rum na naložení
citr. kůra
vanilka
špetka soli
1 vejce na potření
mandle na plátky, či nasekané ořechy na posypání

POSTUP

Rozinky dáme do misky a polejeme rumem. Občas promícháme, aby se nasákly všechny rovnoměrně. Dáme ohřát mléko, aby bylo jen tak vlahé. Tuk rozpustíme.

Do mísy dáme mouku, cukr, rozdrobené droždí. Zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek.

Přidáme žloutky, rozpuštěný tuk, citr. kůru, vanilku a špetku soli. Dobře zaděláme. Přidáme scezené rozinky a ještě jednou prohněteme. (Můžeme použít robot). Pokud se nám těsto zdá řídké přisypeme hrst mouky.

Necháme kynout na teplém místě přikryté utěrkou, dokud těsto nenabyde asi dvojnásobně.

Z nakynutého těsta vytvarujeme jeden větší či 2 menší mazance. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi či ořechy. Někdo mazanec krájí nahoře do kříže.

Troubu rozpálíme na 180°C a pečeme cca 30 – 45 min. Zkusíme špejlí, zda je těsto hotové. Zapíchneme špejli doprostředka mazance, pokud vytáhneme špejli suchou těsto je hotové. Necháme vychladnout.

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Troubu si necháme rozpálit na 180 – 200 °C. Mouku, kakao, cukr, jedlou sodu a prášek do pečiva promícháme v míse....
Zeleninu nakrájíme na malé kostičky. Do hrnce dáme olej a osmahneme na něm zeleninu dozlatova. Přidáme čočku a rozmačkaný česnek. Prohodíme...
Změklé máslo našleháme s cukrem do krásné hebké pěny. Rozklepneme vejce pokojové teploty a ještě řádně prošleháme. Mouku smícháme, s vločkami, solí...

RECEPTY