Mazanec

Velikonoční klasika

SUROVINY

1 kg polohrubé mouky
150g cukru
50g droždí
více než 1/2l mléka
150g tuku (Héra, Zlatá Haná, máslo apod – já nejradši používám od každého kousek)
3 až 4 žloutky
2 hrsti rozinek rum na naložení
citr. kůra
vanilka
špetka soli
1 vejce na potření
mandle na plátky, či nasekané ořechy na posypání

Shrnutí

POSTUP

Rozinky dáme do misky a polejeme rumem. Občas promícháme, aby se nasákly všechny rovnoměrně. Dáme ohřát mléko, aby bylo jen tak vlahé. Tuk rozpustíme.

Do mísy dáme mouku, cukr, rozdrobené droždí. Zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek.

Přidáme žloutky, rozpuštěný tuk, citr. kůru, vanilku a špetku soli. Dobře zaděláme. Přidáme scezené rozinky a ještě jednou prohněteme. (Můžeme použít robot). Pokud se nám těsto zdá řídké přisypeme hrst mouky.

Necháme kynout na teplém místě přikryté utěrkou, dokud těsto nenabyde asi dvojnásobně.

Z nakynutého těsta vytvarujeme jeden větší či 2 menší mazance. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi či ořechy. Někdo mazanec krájí nahoře do kříže.

Troubu rozpálíme na 180°C a pečeme cca 30 – 45 min. Zkusíme špejlí, zda je těsto hotové. Zapíchneme špejli doprostředka mazance, pokud vytáhneme špejli suchou těsto je hotové. Necháme vychladnout.

NAPSAT

KOMENTÁŘ

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ

RECEPTY

Mrkvová polévka. Cibuli a zeleninu a nakrájíme na kostičky. Olej rozpálíme, přihodíme cibuli a chvilku restujeme. Přihodíme zbytek zeleniny (mrkev,...
Ančovičky utřeme s olejem, octem a hořčicí na jemnou zálivku. Osolíme (opatrně, ančovičky bývají dost slané), opepříme. Listy pampelišek opereme,...
Na vál prosejeme mouku, přidáme prášek do pečiva, cukr, změklý tuk a sádlo, vejce a mléko. Zpracujeme na vláčné těsto....

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Perník nakrájejte na malé kousky a pokapejte rumem nebo brandy. Dětem navlhčete čajem. Vrstva jablková: Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a...
Do mísy dáme mouku, rozmarýn, pepř, sůl a dobře promícháme. Maso v této směsi obalíme. V hrnci rozpálíme 1 lžíci...

OBLÍBENÉ

ČLÁNKY

Pokud si říkáš, co připravit z jahod, máme pro tebe pořádnou dávku inspirace – ať už hledáš něco sladkého na...
Rebarbora je královnou jarní zahrádky – kyselá, svěží a plná vitamínů. Ale co když jí máte plnou zahradu a už...
0
Budu rád za vaše názory, prosím komentujte.x