Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Kořeněná kachní prsa a nudle

Inspirace Asií

SUROVINY

(4 porce)

Marináda:
1 lžička mleté skořice
16 hřebíčků
1 lžička fenyklu
1 lžička bílého pepře
10 kuliček červeného pepře
1 celý badyán
4 limetové lístky
5 lžic oleje
1 pomeranč kůra i šťáva

2 lžíce olivového olej
2 kachní prsa
250g očištěné dýně
4 stroužky česneku
6 lžic sójové omáčky
14 lžic kokosového mléka
2 – 3 lžičky třtinového cukru
1 chilli paprička
1 limeta
svazek koriandru
sezam
sůl
2 saláty Pak Choi nebo čínské zelí

nudle rýžové, soba, skleněné

POSTUP

Nejdříve si připravíme marinádu. Všechno koření dáme do hmoždíře a rozdrtíme. Ke kořeněné směsi přidáme olej, kůru a šťávu z pomeranče. Kachní prsa očistíme od blan a kůži nařežeme, osolíme a marinujeme přes noc v marinádě.

Dýni, kterou jsme očistili a nakrájeli na kostičky, si předem ve vodě uvaříme do měkka. Přecedíme a vodu si ponecháme.

Maso vyndáme z marinády a trochu osušíme. Marinádu uchováme. Do woku kápneme trochu olivového oleje a přidáme rozdrcený česnek, který osmahneme do zlatova. Přidáme uchovanou marinádu a provaříme 1 minutu. Přilijeme 4 naběračky vody, ve které jsme vařili dýni. Přidáme sójovou omáčku a třtinový cukr. Provaříme další 2 minuty. Nakonec přidáme kokosové mléko, chilli papričku a necháme bublat další 3 minuty. Přidáme uvařenou dýni. Ochutíme limetovou šťávou. Prohodíme. Odstavíme z plotny.

Kachní prso dáme na rozpálenou pánev bez tuku kůží dolů (kůže pustí hodně tuku). Tuk postupně z pánve odebíráme. Když máme kůži pořádně propečenou, obrátíme. Opečeme i ze stran. Ideální teplota uvnitř kachního prsa by měla být 54°C (medium rare). Kachní prso vyndáme z pánve a necháme odpočinout.

Uvaříme nudle dle vašeho výběru podle návodu.

Wok s připravenou omáčkou prohřejeme a přidáme uvařené nudle. Zasypeme koriandrem a sezamem. Prohodíme.

Podáváme se salátem Pak Choi a nakrájeným kachním prsem na tenké plátky.

PS: Já dýni vždy uvařím celou. Ze zbytku dýně a vody si uvařím dýňovou polévku – viz recepty. Anebo když byla obří, rozmixuju ji a pyré si dám do mrazáku.

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Z mléka odlijeme trochu na želatinu a necháme ji nabobtnat. Zbytek mléka ohřejeme, ale nevaříme. Želatinu potom přidáme do teplého mléka a...
Kotlety naklepeme přes potravinářskou folii. Do pánve dáme olej a kotlety při vyšší teplotě opečeme asi 3-4 min z každé strany....
Den předem si v horké smetaně rozpustíme nasekanou bílou čokoládu a přes noc necháme vychladit. Z mouky, cukru, žloutků, vody, špetky soli a...

RECEPTY