Roláda s mákem a švestkovou omáčkou

SUROVINY

650 g brambor vařených ve slupce
200 g hrubé mouky (asi 6 hrstí)
30 g krupice (asi 1 hrst)
2 vejce
sůl

Nádivka:
150 g mletého máku
350 ml mléka
70 g cukru
citronová kůra
špetka mleté skořice

Omáčka:
500 g vypeckovaných švestek
2 lžíce cukru
4 lžíce rumu (nemusí být)
2 lžičky kávové citronové šťávy

Shrnutí

POSTUP

Nejdříve si připravíme nádivku. Mléko dáme ohřát a do horkého vsypeme mletý mák. Podusíme asi 10 min. Potom sejmeme z plotýnky. Vmícháme citronovou kůru a skořici. Pokud by se vám to zdálo řídké, můžeme zahustit nastrouhaným perníkem a nebo nadrcenými piškoty. Nádivku necháme vychladnout. (Po vychladnutí ještě trochu nádivka zhoustne)

Na těsto nastrouháme oloupané brambory najemno, přidáme mouku, krupici, vejce a špetku soli. Těsto rychle zpracujeme na vále. Potom těsto rozválíme na plát silný asi 1 cm, potřeme makovou nádivkou a srolujeme. Zatočíme do utěrky, oba konce zatáhneme provázkem, vložíme do vroucí vody a vaříme asi 30 min.

Vypeckované švestky nakrájíme a dáme rozvařit. Přidáme cukr, citr. šťávu, rum. Svaříme vše na omáčku. Můžeme i rozmixovat – dle uvážení.

NAPSAT

KOMENTÁŘ

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ

RECEPTY

Připravíme vývar - viz základní recepty Na omeletky připravíme těsto, takže všechny ingredience krásně prošleháme. Usmažíme tenké 2 – 3...
Jogurt necháme přes noc vykapat na sítku s plátýnkem. Troubu si necháme rozpálit na 180 – 200 °C. Mouky cukr,...
Prsa rozřežeme na plát „viz Jak na to“. Naklepeme, osolíme, opepříme. Na plát nastrouháme hrušky a sýr. Zabalíme a svážeme...

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Mouku prosejeme na vál, přidáme mleté mandle, cukr, matcha čaj a nastrouhaný tuk. Zpracujeme na hladké těsto. Pokud se těsto...
Mouku, tvaroh, tuk a sůl na vále zpracujeme na vláčné těsto. Necháme odležet, můžeme i přes noc. Chřest nakrájíme na...

OBLÍBENÉ

ČLÁNKY

Zjisti, jak skladovat ovoce správně, aby zůstalo čerstvé co nejdéle. Praktické tipy pro uchování jahod, malin, borůvek i dalšího sezónního...
Přemýšlíš, co upéct z třešní? Objev bublaninu, koláče i muffiny, které si zamiluješ. Sezónní tipy a ověřené recepty...
0
Budu rád za vaše názory, prosím komentujte.x