Rebarbora je královnou jarní zahrádky – kyselá, svěží a plná vitamínů. Ale co když jí máte plnou zahradu a už nevíš, co s ní? Tady máš tři tipy, jak ji rychle a chutně zpracovat. A navíc: některé z těchto receptů najdeš rovnou na našem webu!
1. Rebarborový koláč – klasika, která nikdy nezklame
Sladký korpus, šťavnatá rebarbora a třeba drobenka navrch. Skvělý způsob, jak využít rebarboru a potěšit celou rodinu. Vyzkoušej naše koláčky s rebarborou a jahodami – sladkost jahod krásně vyváží kyselost rebarbory. Nebo klasický mřížkový koláč.
2. Rebarborová marmeláda s vanilkou
Rebarboru nakrájej na malé kousky, zasyp cukrem, přidej citronovou šťávu a pravou vanilku nebo vanilkový extrakt který si můžete jednoduše vyrobit doma. Nech chvíli pustit šťávu a pak vař do zhoustnutí. Hotovou marmeládu nalij do skleniček. Výsledkem bude voňavá dobrota, kterou můžeš použít do jogurtu, na lívance nebo na chleba s máslem.
3. Domácí sirup z rebarbory
Sirup je osvěžující a ideální do limonád nebo koktejlů. Uvař rebarboru s cukrem a vodou, sceď a nalij do lahví. U nás najdeš i tipy, jak podobný sirup ze šípku zavařit a uchovat co nejdéle – princip je velmi podobný!
Bonus: Rebarborový crumble
Pokud máš rád/a rychlovky do trouby, připrav si crumble – třeba místo jahod použij rebarboru, nebo obojí dohromady. Kombinace sladké drobenky a kyselého ovoce nikdy nezklame.