Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Pórkový koláč

Nespotřebovali jste pórek z Velikonoc, zbytky sýrů po návštěvách? Tak si z nich upečte slaný koláč.

SUROVINY

Křehké těsto:
280g hladké mouky
140g másla vychlazeného
½ lžičky soli
asi 8 lžic studené vody

Náplň:
plátek másla (50g)
500g pórku (cca 2 pórky)
3 vejce
75ml smetany ke šlehání + 75ml mléka
1 lžička dijonské hořčice
sůl, pepř
50g sýra gouda, ementál, čedar (nebo zbytky sýrů co najdete v lednici i kozí je dobrý)

Slaná posypka:
2 lžíce strouhanky
2 lžíce nastrouhaného sýra
2 lžíce lískových oříšků
1 lžíce petrželky

POSTUP

Křehké těsto:

Všechny ingredience rychle zpracujeme na kompaktní těsto, které dáme do lednice odležet a vychladit.

Náplň:

Pórek nakrájíme na kolečka a podusíme ho na másle. Vajíčka rozšleháme s mlékem a smetanou, ochutíme hořčicí. Osolíme, opepříme a vmícháme nastrouhaný sýr.

Slaná posypka:

Lísková jádra nastrouháme nebo nadrtíme, sýr nastrouháme a vše promícháme se strouhankou a bylinkami.

_____

Těsto rozválíme a vyplníme s ním koláčovou formu i s okraji. Dno propícháme trochu vidličkou a dáme do lednice vychladit. Troubu předehřejeme na 180°C . vychlazené těsto strčíme do trouby na 10 – 15 min předpéct. Vyndáme z trouby, rozprostřeme podušený pórek a přelijeme vaječnou směsí. Pečeme asi 20 – 25 min. Vyndáme, rozprostřeme posypku a ještě zapečeme do křupava. Můžeme si pomoct grilem.

PS: Je tak dobrý, že jsem ho málem nestačila ani vyfotit.

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Palačinky připravíme dle základního receptu – viz „Jak na to“ Na omáčku si na pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme cukr a...
Na oleji orestujeme cibuli, přidáme pokrájené houby a restujeme asi 5 min. Přendáme do mísy a necháme vychladnout. Přidáme čerstvý špenát,...
Saláty očistíme, omyjeme, osušíme a natrháme na sousta. Maliny probereme a pár si jich schováme na ozdobu. Ze zbytku připravíme...

RECEPTY