Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Kuře pečené (Louženské kuřátko)

Pečené kuře – dnes pro nás snadný oběd. Já jsem ho pekla v peci na chalupě a babičkám se velice skláním. Ráno brzo vstát, nasekat dříví, i když je horko zatopit. Přikládat, aby se hezky kuře peklo, tak akorát. Byla to fuška. Babičky, klobouk dolu.

Kurzívou jsem Vám dopsala poznatky ze staré kuchařky, je to velice zajímavé.

SUROVINY

1 kuře
sůl
1 lžíce másla
1 petržel i z natí
voda či vývar

POSTUP

Opařené, vykuchané a dobře uvnitř i zevně umyté nasolené kuře dáme na pekáč prsičkama dolů. Do něho dáme očištěný kořen petržele i se zelenou snítkou. Na pekáč dáme též 1 lžíci másla, podlijeme naběračkou vody či polévky a dáme péci (Aby nevysmahlo, často ho polévkou podléváme, obrátíme a zase pečeme) Pečeme asi 1 hodinu při 180°C. Upečené vyndáme, na porce rozsekáme a omáčkou polijeme. Připečená šťáva na pekáči se do té ostatní šťávy odškrabe a s ní nechá zavařit.

K tomu podáváme nové brambory, které vaříme v zasolené, okmínované a teplé vodě. (Zcezenou vodu z nich uschováme na druhý den buď to polévky neb na podlití masa.) Brambory ozdobíme snítkou petržele a v mističkách přidáme kompot, který jsme v létě zavařili nebo připravíme rychlý z letních jablek – viz recept

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Okurku omyjeme, rozpůlíme a vydlabeme semínka. Oloupeme cibuli a česnek. Papriku i papričky omyjeme a odstraníme jadérka. Všechnu zeleninu nakrájíme...
Nakrájíme cibuli a pórek najemno. Houby na malé kostičky a česnek rozetřeme. Na másle orestujeme cibuli, přihodíme půl množství pórku, česnek...
Nejdříve si připravíme z odřezků chřestu, brambor a vody vývar. Nezapomeňte přihodit konce od nového chřestu. Vaříme asi 30 – 45 min....

RECEPTY