Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Jarní bylinky v kuchyni: Jak je využít a proč je zařadit do receptů

Jaro je ideální čas na to začít do jídelníčku zařazovat čerstvé bylinky. Nejenže dodají vašim pokrmům výjimečnou chuť a aroma, ale také přinášejí spoustu vitamínů a antioxidantů. V tomto článku ti ukážu, jaké jarní bylinky jsou nejlepší, jak je využít při vaření a proč by neměly chybět v žádné kuchyni.

🌱 Proč používat bylinky?

Běžné dochucovadla často obsahují sůl, cukr nebo umělé přísady. Bylinky jsou přirozené, zdravé a dokážou zvýraznit chuť pokrmů bez zbytečných kalorií. Navíc podporují trávení a posilují imunitu.

Oblíbené jarní bylinky a jejich využití

Pažitka

Pažitka má jemnou cibulovou chuť a hodí se téměř do všech jídel – polévek, pomazánek, salátů i vajíček. Vyzkoušej například náš recept na jarní bylinkovou polévku.

Petrželka

Petrželka je klasikou, kterou oceníš ve všech zeleninových i masových receptech. Přidej ji čerstvou například do pečených bylinkových řízečků.

Kopr

Kopr patří k tradičním bylinkám, které se hodí k rybám, bramborám i polévkám. Má výraznou chuť, proto ho používej s citem. Zkuste třeba recept na kulajdu.

Kopřiva – zelený zázrak jara

Kopřiva je skvělá jarní bylinka plná vitamínů, minerálů a antioxidantů. V kuchyni ji můžete použít do polévek, špenátu nebo jako zdravou přísadu do smoothies. Před použitím ji vždy krátce spařte nebo povařte, aby zmizelo štípání. Můžete vyzkoušet třeba Polévku z mladých kopřiv a podmáslí

Medvědí česnek

Medvědí česnek je jarní specialita, která je nejen chutná, ale i velmi zdravá. Skvěle dochutí pestem, pomazánky nebo polévky. Podívej se na náš recept na pesto z medvědího česneku.

Tipy, jak bylinky skladovat a používat

SDÍLET

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Nakrájenou cibuli a česnek orestujeme na oleji, přidáme kukuřici. Zarestujeme a zalijeme vývarem. Povaříme asi 10 minut. Rozmixujeme. Na plech nasypeme...
Zelí nakrouháme velice najemno. Osolíme a rukama promačkáme, necháme asi ½ hodiny odležet. Potom ochutíme octem a špetkou kmínu....
Nejdříve si připravíme nádivku. Rohlíky nakrájíme na malé kostičky a pokapeme mlékem. Dáme stranou. Změklé máslo utřeme se žloutky. Přidáme...

RECEPTY