Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Těstoviny

Těstoviny dělám podle receptu z kuchařky vydané roku 1921. Mám je nejraději. Pokud vyrábím těstoviny pro sladkou úpravu, místo hrubé mouky dávám hladkou a polohrubou.

SUROVINY

350g hrubé mouky (250g hladké a 100g polohrubé)
2 vejce
asi 125ml vody

POSTUP

Na vále uděláme do mouky důlek. Do něho vyklepneme vejce a pomalu přiléváme vodu. Vidličkou pomalu zpracujeme. Dobře promícháme a potom těsto zpracujeme rukama. Až se nechytá válu. Musí být tuhé, ale ne tvrdé, aby se dalo rozválet. Podle potřeby přidáme krapet vody nebo mouky.

Těsto rozdělíme na dva až tři bochánky a zakryjeme je nahřátým kastrolem. Necháme odpočinout asi půl hodiny. Pak každý bochánek rozválíme na 1mm.

Placky rozprostřeme na utěrky a necháme trochu oschnout. Obrátíme. Placky nesmějí přeschnout, musí být stále trochu vláčné. Přeschlé se při krájení lámou a nedoschlé se lepí.

Nakrájíme na požadované tvary.

Čerstvé těstoviny se vaří asi tak 7-10 minut. Pokud je necháme dosušit rozprostřené na vále na uschování, doba varu se prodlužuje asi o 5 minut.

Pro 4 osoby vaříme asi 400g těstovin.

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ

ZÁKLADNÍ RECEPTY

Do mísy nasypeme kuskus, zalijeme vařící vodou. Přiklopíme. Necháme asi 10 min stát, dokud nevstřebá všechnu...
Vanilkový cukr: Lusk nastříháme nůžkami na 1-2 cm kousky. Konce vyhodíme – jsou tvrdé. Do mixéru...
Uděláme majonézu podle receptu ze sekce „Základy vaření“. Šalotku, okurky a kapary nasekáme najemno. Přidáme do...
Špenát probereme, ošklivé listy vyhodíme, stonky otrháme a opereme. Na oleji orestujeme šalotku a česnek nakrájený...

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Z bílků ušleháme polotuhý sníh a postupně přidáváme cukr, až vznikne tuhý, pevný sníh. Kávovými lžičkami namočenými ve vodě vykrajujeme noky,...
V hrnci rozpustíme máslo, přidáme najemno pokrájenou cibuli, orestujeme. Přidáme pokrájené houby a podusíme. Potom je zalijeme vývarem a povaříme. Dochutíme solí, pepřem...
Kýtu rozkrájíme na roládu, naklepeme přes igelit. Olej, víno, worcester smícháme na marinádu a maso do ní naložíme přes noc. Připravíme...

RECEPTY