V kuchyni Kalábrie a Sicílie je velice znát arabský vliv.
Arabové přivezli sebou lilky a Italové si je velice oblíbili. Pěstují se zde citrusy,
pomeranče. Hlavními surovinami jsou rajčata, česnek, olivy, rýže, kuskus, šafrán. Na celém ostrově Sicílie se pěstují mandle, pistácie, divoký fenykl a kapary. Na talíři nesmí samozřejmě chybět ryby a mořské plody, vždyť Sicílie je pře jen ostrov.
Nejběžnějším sýrem je cacciocavala (kačokavala) a pecorino.
Vyrábějí se zde sladkosti, které díky hromadě medu, cukru a kandovanému ovoci, dělají čest svému jménu. Na Sicílii vymysleli granitu – ochucené krystalky ledu a poprvé zde začali modelovat z marcipánu tvary ovoce.
Z nápojů, které se produkují, musíme jmenovat určitě víno, marsalu a limoncello.
A tyto základní suroviny jsme zakomponovali do menu.
Caponata – osmažený lilek, řapíkatý celer, rajčatové pyré, olivy, kapary, bazalka, vinný ocet, cukr, mandle
Sicilské pesto s ricottou – česnek, ančovičky, česnek, kapary, olivy, sušená rajčata, ricotta
Sicilská polévka – mrkev, celer, česnek, feferonka, rajčatové pyré – dopio, rozmarýn, cizrna
Arancini – smažené rýžové kuličky plněné masovým ragú
Rybí kuskus – kuskus, rajčata, celer, česnek, ančovičky, víno, vývar, ryba
Kávová granita – třešně, mascarpone, kávová granita
Přihlas se k odběru našeho měsíčního newsletteru a získej: 🥘 Nejnovější recepty, které ti nesmí uniknout 💡 Tipy, jak vařit jednodušeji a lépe ✨ Sezónní inspiraci, suroviny a techniky 📚 Shrnutí nejčtenějších článků měsíce
Žádný spam – jen poctivá chuť jednou za měsíc.
Stačí zadat svůj e-mail a je to!
Co mě vedlo k založení mého blogu? – láska k jídlu, vaření, pečení a hlavně mé kamarádky, pro které již přes rok vařím degustační menu, peču dorty a zákusky. Jídlo i vaření je moje vášeň (i když nevím po kom to mám – promiň mami), sbírám recepty, kuchařky jsou mé oblíbené knihy.
© 2017-2025 poctivachut.cz – All rights reserved