Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Jih Itálie, Sicílie – degustační menu

V kuchyni Kalábrie a Sicílie je velice znát arabský vliv.

Arabové přivezli sebou lilky a Italové si je velice oblíbili. Pěstují se zde citrusy,

pomeranče. Hlavními surovinami jsou rajčata, česnek, olivy, rýže, kuskus, šafrán. Na celém ostrově Sicílie se pěstují mandle, pistácie, divoký fenykl a kapary. Na talíři nesmí samozřejmě chybět ryby a mořské plody, vždyť Sicílie je pře jen ostrov.

Nejběžnějším sýrem je cacciocavala (kačokavala) a pecorino.

Vyrábějí se zde sladkosti, které díky hromadě medu, cukru a kandovanému ovoci, dělají čest svému jménu. Na Sicílii vymysleli granitu – ochucené krystalky ledu a poprvé zde začali modelovat z marcipánu tvary ovoce.

Z nápojů, které se produkují, musíme jmenovat určitě víno, marsalu a limoncello.

A tyto základní suroviny jsme zakomponovali do menu.

MENU

Caponata – osmažený lilek, řapíkatý celer, rajčatové pyré, olivy, kapary, bazalka, vinný ocet, cukr, mandle

Sicilské pesto s ricottou – česnek, ančovičky, česnek, kapary, olivy, sušená rajčata, ricotta

Sicilská polévkamrkev, celer, česnek, feferonka, rajčatové pyré – dopio, rozmarýn, cizrna

Arancini smažené rýžové kuličky plněné masovým ragú

Rybí kuskus kuskus, rajčata, celer, česnek, ančovičky, víno, vývar, ryba

Kávová granita třešně, mascarpone, kávová granita

SDÍLET

DALŠÍ

DEGUSTACE

Další degustační menu na téma podzim...
Naučte se používat plevel v kuchyni, je zadarmo a chutná skvěle......
Latinská Amerika je v tomto ohledu překvapivě velice rozmanitá....

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Ohřejeme mléko. Do mísy dáme mouku. Uděláme důlek, přidáme špetku cukru, rozdrobené droždí. Zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek. Přidáme olej,...
Pstruhy omyjeme a vyfiletujeme. Filety si uložíme do chladničky. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Grep pořádně pod horkou vodou...
Smetanu zahřejeme. Přidáme nalámané ledové kaštany a čokoládu a za občasného míchání necháme rozpustit. Potom dáme do lednice přes noc vychladit....

RECEPTY