Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Citronový koláč

SUROVINY

190 g hladké mouky
90 g másla
75 g krupicového cukru
1 vejce

Náplň:
2 vejce + 3 žloutky
110 g krupicového cukru
citr. kůra nastrouhaná z 1 citronu
125 ml citronové šťávy (asi 3 citrony)
250 ml smetany ke šlehání

POSTUP

Na vále všechny ingredience zpracujeme až je těsto krásně vláčné a hladké. Těsto zabalíme do folie a necháme v lednici asi hodinu chladit.

Odpočinuté těsto vyválíme na posypaném vále na placku. Přeneseme do koláčové formy (Já dávám na dno pečící papír) a jemně přimáčkneme do formy, dotvarujeme prsty okraje a přebytečné těsto odstraníme. (Já přejedu po formě válečkem a ono se přes okraje prořízne a mám krásně zarovnáno.)

Takto připravené těsto dáme znovu na 30 minut chladit(Mám zkušenost, že pokud pořádně těsto vychladím, tak nemusím použít fazole na zatížení při pečení). Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto vyndáme a propícháme vidličkou. Dáme péct na 10 minut do vyhřáté trouby na 190 stupňů.

Náplň:

Vejce, žloutky a cukr našleháme metlou, aby se cukr rozpustil. Přidáme vymačkanou citronovou šťávu, kůru a smetanu. Řádně promícháme.

Koláč jen povytáhněte z trouby – nechte na mřížce a náplň na něj nalejte. (Pokud byste koláč vyndali z trouby a náplň nalili mimo pak se s ním špatně manipuluje a neztuhne úplně) Asi 25 – 30 minut nechte vychladnout a podávejte.

Výborně chutná i další dny.

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Kotlety můžete nechat s kostí anebo ji odříznout. Kotlety vložíme mezi dva kusy potravinářské folie a jemně rozklepeme. Vejce rozšleháme s hořčicí, oreganem,...
Jablka oloupeme a vykrájíme jádřince. Nakrájíme je na kostičky. Dáme do hrnce, zalijeme citronovou šťávou, vodou a zasypeme cukrem. Přidáme...
Mouku, tvaroh, tuk a sůl na vále zpracujeme na vláčné těsto. Necháme odležet, můžeme i přes noc. Chřest nakrájíme na...

RECEPTY