Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Jablečný koláč s citronovou polevou

SUROVINY

Linecké těsto:
150g cukru
300g másla
450g hladké mouky
½ lžičky prášku do pečiva
1 vejce
citronová kůra z ½ citronu

Náplň:
1 kg jablek
100ml bílého vína nebo vody, moštu
3 lžíce citronové šťávy
2 lžíce cukru
100g mandlí
50g rozinek
1 lžička skořice

Poleva:
100g moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy

POSTUP

Všechny suroviny na těsto dáme na vál a rychle zpracujeme. Když je těsto krásně hladké dáme odležet do lednice.

Jablka okrájíme, vykrájíme a pokrájíme na kostičky asi 1 – 1,5 cm velké. Do kastrolu dáme cukr, víno, citronovou šťávu a svaříme. Až se cukr rozpustí, přisypeme jablka. 10min dusíme. Vmícháme rozinky, mandle a skořici. Necháme vychladnout. Pokud se Vám zdá, že máte v jablkách moc šťávy, směs nechte na sítku vykapat.

Těsto vyndáme z lednice a rozválíme asi na ½ cm. Vykrojíme dva kruhy ve velikosti dna dortové formy. Zbytek těsta opět zpracujeme a vyválíme váleček o délce obvodu dortové formy. Na dno formy dáme kruhovou placku. Váleček vložíme do formy a prsty těsto namačkáme po obvodu. Tímto způsobem máme celou formu vyloženou těstem. Těsto naplníme směsí z jablek a přiklopíme druhým kruhem těsta. Koláč dáme do rozpálené trouby a pečeme při 180 – 200°C asi 50 min. Po upečení necháme koláč vychladnout. Odstraníme formu.

Dáme na talíř a polijeme polevou, kterou uděláme promícháním cukru s citronovou šťávou. Pokud se Vám zdá poleva moc hustá, kápněte do ní horkou vodu. Koláč ozdobíme mandličkami.

SDÍLET RECEPT

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Ohřejeme mléko. Do mísy dáme mouku. Uděláme důlek, přidáme špetku cukru, rozdrobené droždí. Zalijeme vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek. Přidáme olej....
Na 70g másla orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Přidáme oloupané, na kostičky nekrájené brambory a krátce osmahneme. Přilijeme vývar a vaříme asi...
Troubu si necháme rozpálit na 200 °C. Máslo si rozehřejeme. Mouky, cukr, kakao, sůl, jedlou sodu a prášek do pečiva promícháme...

RECEPTY