Základní kynuté těsto na buchty, šátečky, záviny

Celý život dělám kynuté těsto jednoduše jako má babička.

SUROVINY:

1 kg polohrubé mouky
150g cukru krupice
150g rozpuštěného tuku (Zlatá Haná, Héra, Máslo)
3 – 4 žloutky
50g droždí
½ l vlahého mléka
strouhaná citronová kůra
vanilka
špetka soli

POSTUP:

Ohřejeme mléko jen tak, aby bylo vlahé. Rozpustíme tuk.

Do mísy prosejeme mouku a uděláme důlek. Přidáme cukr a opět uděláme důlek. Rozdrobíme droždí a dáme do důlku. Zalijeme teplým mlékem a necháme vzejít kvásek. Přidáme kůru a vanilku. Osolíme, přilijeme rozpuštěný tuk. (Já většinou používám směs uvedených tuků, pokud mi chybí několik gramu, přidám i sádlo) Přihodíme žloutky. Všechny ingredience zpracujeme na krásné vláčné nelepící se těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout. Pokud máme robota, postup dodržíme, jen si ulehčíme práci se zaděláváním.

Nejnověšjí recepty
DOPORUČUJEME
INSTAGRAM @poctivachut
FACEBOOK