Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Zeleninový vývar

SUROVINY

2 mrkve
2 petržele
½ celeru
2 cibule i se slupkou
2 stroužky česneku – rozmáčknout
10 kuliček pepře
stonky z petržele a libečku (lístky si schovávám na ozdobu)

Do vývaru můžeme také přihodit kedlubnu, rajské jablíčko, ale kdo má rád tak také
fenykl.

POSTUP

Zeleninu opereme, nakrájíme na větší kousky, cibuli na osminky. Vše hodíme do hrnce a zalijeme studenou vodou (asi 2l). Přivede k varu. Zprudka necháme zavařit a poté ztlumíme, aby vývar jen lehce bublal. Vývar vaříme asi 1 hodinu. Potom vývar procedíme přes jemné sítko nebo plátno. Zeleninu vyhodíme.

Vývar by měl být čirý, zlatavý.

Pokud chceme mít vývar tmavší, zeleninu nejdříve orestujeme na másle nebo oleji. Potom teprve zalijeme studenou vodou.

Vývar ve sklenici vydrží 2 – 3 dny v lednici. Nebo ho můžete zavařit a potom vydrží až 1 měsíc

Já vývar zamrazuji ve výrobníku ledu, potom přendám do sáčku a odebírám kostičky podle potřeby. Toto řešení je vhodné hlavně pro lidi co žijí single.

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ

ZÁKLADNÍ RECEPTY

1 varianta: Maso i zeleninu omyjeme. Zeleninu nakrájíme na větší kousky. Vše hodíme do hrnce a zalijeme studenou...
Vanilkový cukr: Lusk nastříháme nůžkami na 1-2 cm kousky. Konce vyhodíme – jsou tvrdé. Do mixéru...
Brambory oloupeme, nakrájíme na stejně velké kousky. Zalijeme teplou vodou a dáme vařit. Osolíme. Vaříme do...
Na rozpálený kastrůlek dáme máslo nebo sádlo a necháme rozpustit. Přisypeme mouku a mícháme na mírném plameni,...

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Žloutek a cukr rozkvedláme v mléce a bílek našleháme se špetkou soli do sněhu. Postupně do žloutku s mlékem zašleháme mouku a opatrně...
Cukr a 20g másla natavíme na světlý karamel, přilijeme cider a přihodíme jablka nakrájená na širší plátky. Podusíme. Játra očistíme...
Bylinky nasekáme najemno. Smícháme je se solí a pepřem. Tuto směs pořádně vetřeme do krůtích stehen i pod kůži. Cibuli nakrájíme...

RECEPTY