Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Zeleninový vývar

SUROVINY

2 mrkve
2 petržele
½ celeru
2 cibule i se slupkou
2 stroužky česneku – rozmáčknout
10 kuliček pepře
stonky z petržele a libečku (lístky si schovávám na ozdobu)

Do vývaru můžeme také přihodit kedlubnu, rajské jablíčko, ale kdo má rád tak také
fenykl.

POSTUP

Zeleninu opereme, nakrájíme na větší kousky, cibuli na osminky. Vše hodíme do hrnce a zalijeme studenou vodou (asi 2l). Přivede k varu. Zprudka necháme zavařit a poté ztlumíme, aby vývar jen lehce bublal. Vývar vaříme asi 1 hodinu. Potom vývar procedíme přes jemné sítko nebo plátno. Zeleninu vyhodíme.

Vývar by měl být čirý, zlatavý.

Pokud chceme mít vývar tmavší, zeleninu nejdříve orestujeme na másle nebo oleji. Potom teprve zalijeme studenou vodou.

Vývar ve sklenici vydrží 2 – 3 dny v lednici. Nebo ho můžete zavařit a potom vydrží až 1 měsíc

Já vývar zamrazuji ve výrobníku ledu, potom přendám do sáčku a odebírám kostičky podle potřeby. Toto řešení je vhodné hlavně pro lidi co žijí single.

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ

ZÁKLADNÍ RECEPTY

Půl množství mléka, vejce a hladkou mouku důkladně smícháme na hladké těsto. Přilijeme druhou půlku mléka...
Brambory nastrouháme najemno. Přidáme vejce, riccotu, sůl a mouku. Vše zpracujeme rychle. Těsto si rozdělíme na 4díly a ty...
Vanilkový cukr: Lusk nastříháme nůžkami na 1-2 cm kousky. Konce vyhodíme – jsou tvrdé. Do mixéru...
Droždí pokojové teploty dejte do mísy a protřete s cukrem (lžíci), jakmile droždí zřídne, přidejte trochu teplého...

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Rozinky dáme do misky a polejeme rumem. Občas promícháme, aby se nasákly všechny rovnoměrně. Dáme ohřát mléko, aby bylo jen...
Pampelišky omyjeme a necháme okapat. Potom je natrháme na kousky, přidáme pokrájená vejce, vyškvařenou slaninu a zalijeme dresinkem. Dresink: V mističce našleháme olej,...
Vývar necháme svařit ještě tak na polovic. Hořčice smícháme se zakysanou smetanou a estragonem. Přidáme prochladlý svařený vývar a omáčku...

RECEPTY