Jak uvařit vajíčka?

Vejce naměkko

Vejce naměkko – bílek je mírně zatuhlý, žloutek tekutý

Opláchnuté, nepoškozené vejce vložíme do vařící vody a vaříme 3-4 min. Vejce by nemělo být přímo z chladničky, aby nepopraskalo. Vejce naměkko se podává v kalíšku, nebo se vyjme do vhodné, nahřáté sklenice.

(Já miluji vejce naměkko s uvařeným chřestem)

Vejce naměkko

Vejce nahniličko – bílek je mírně zatuhlý, žloutek kašovitý

Vejce vložíme do vařící vody a vaříme 5 – 6 min. Vejce by nemělo být přímo z chladničky, aby nepopraskalo. Vejce nahniličko se podává k různým většinou smetanovým omáčkám, třeba ke koprové, pažitkové, atd.

Vejce natvrdo

Vejce natvrdo – bílek i žloutek je zatuhlý

Vejce ponořené do vařící vody vaříme 10 min, ponořená do studené vody od začátku varu 8 min. Uvařené vejce ponoříme do studené vody, aby se nám dobře loupalo. Vejce natvrdo používáme na nejrůznější způsoby od pomazánek, salátů až jako samostatný pokrm.

SUROVINY

POSTUP

NAPSAT

KOMENTÁŘ

SDÍLET RECEPT

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ

ZÁKLADNÍ RECEPTY

Do misky dáme mouku, cukr, vanilkový cukr a změklé máslo nakrájené na kostičky Pomocí prstů zapracujeme mouku s cukrem do...
1 varianta: Maso i zeleninu omyjeme. Zeleninu nakrájíme na větší kousky. Vše hodíme do hrnce a zalijeme studenou vodou (asi...
Brambory oloupeme, nakrájíme na stejně velké kousky. Zalijeme teplou vodou a dáme vařit. Osolíme. Vaříme do měkké. Mléko nebo smetanu...
Bešamel je základní bílá omáčka, která nesmí chybět v kuchyni. Nauč se, jak udělat bešamel krok za krokem – hladký,...
Špenát probereme, ošklivé listy vyhodíme, stonky otrháme a opereme. Na oleji orestujeme šalotku a česnek nakrájený najemno. Necháme zesklovatět. Přidáme...
Batáty okrájíme a nakrájíme na kousky. Dáme vařit do osolené vody doměkka. Scedíme. Rozmixujeme. Zamícháme žloutek, škrob a postupně vmícháváme...

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Veku nebo tousťák namočíme mlékem. Přidáme ořechy, nastrouhaný nebo prolisovaný česnek a řádně rozmixujeme. Do hladké hmoty opatrně přidáváme olej...
Celer a brambory uvaříme v osolenou vodě do měkka. Scedíme. Rozšťoucháme. Postupně přilíváme ohřátou smetanu a přidáváme máslo. Vařečkou nebo...

OBLÍBENÉ

ČLÁNKY

Rebarbora je královnou jarní zahrádky – kyselá, svěží a plná vitamínů. Ale co když jí máte plnou zahradu a už...
Objev lehké dezerty s tvarohem! Inspiruj se recepty a pečení s tvarohem z mého webu a zkus jednoduché koláče i...