
Vejce naměkko – bílek je mírně zatuhlý, žloutek tekutý
Opláchnuté, nepoškozené vejce vložíme do vařící vody a vaříme 3-4 min. Vejce by nemělo být přímo z chladničky, aby nepopraskalo. Vejce naměkko se podává v kalíšku, nebo se vyjme do vhodné, nahřáté sklenice.
(Já miluji vejce naměkko s uvařeným chřestem)

Vejce nahniličko – bílek je mírně zatuhlý, žloutek kašovitý
Vejce vložíme do vařící vody a vaříme 5 – 6 min. Vejce by nemělo být přímo z chladničky, aby nepopraskalo. Vejce nahniličko se podává k různým většinou smetanovým omáčkám, třeba ke koprové, pažitkové, atd.

Vejce natvrdo – bílek i žloutek je zatuhlý
Vejce ponořené do vařící vody vaříme 10 min, ponořená do studené vody od začátku varu 8 min. Uvařené vejce ponoříme do studené vody, aby se nám dobře loupalo. Vejce natvrdo používáme na nejrůznější způsoby od pomazánek, salátů až jako samostatný pokrm.
Přihlas se k odběru našeho měsíčního newsletteru a získej: 🥘 Nejnovější recepty, které ti nesmí uniknout 💡 Tipy, jak vařit jednodušeji a lépe ✨ Sezónní inspiraci, suroviny a techniky 📚 Shrnutí nejčtenějších článků měsíce
Žádný spam – jen poctivá chuť jednou za měsíc.
Stačí zadat svůj e-mail a je to!
Co mě vedlo k založení mého blogu? – láska k jídlu, vaření, pečení a hlavně mé kamarádky, pro které již přes rok vařím degustační menu, peču dorty a zákusky. Jídlo i vaření je moje vášeň (i když nevím po kom to mám – promiň mami), sbírám recepty, kuchařky jsou mé oblíbené knihy.
© 2017-2025 poctivachut.cz – All rights reserved