Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Hovězí vývar – základ pro polévky, omáčky

SUROVINY

500g hovězího masa s kostí (třeba hrudí)
1 mrkev
1 petržel
½ celeru
1 cibule i se slupkou
1 stroužek česneku
10 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
stonky z petržele a libečku (lístky si schovávám na ozdobu)

POSTUP

Vše hodíme do hrnce a zalijeme studenou vodou (asi 2l). Přivede k varu. Zprudka necháme asi 10 min vařit a poté ztlumíme, aby vývar jen lehce bublal. Vývar takzvaně táhneme 2 až 5 hodin. Pěnu odstraňujeme. Potom vývar procedíme přes jemné sítko nebo plátno. Maso obereme a natrháme po vláknu. Zeleninu vyhodíme.

Vývar by měl být zlato hnědý. Pokud chceme mít vývar ještě tmavší, před vařením kosti a maso opečeme.

Vývar můžeme vařit až 10 hodin a nemusíme ho hlídat. Proto je dobré ho vařit přes noc.

SDÍLET RECEPT

Droždí pokojové teploty dejte do mísy a protřete s cukrem (lžíci), jakmile droždí zřídne, přidejte trochu teplého...
Žloutky, olej, šťávu z citronu a hořčici dejte do nádoby tyčového mixéru. Mixér dejte až na dno,...

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Šalotku nakrájíme na kostičky, česnek na plátky a hlívu na kousky. Na máslo hodíme šalotku, česnek. Orestujeme a přihodíme houby. Přidáme...
Brusinky si naložíme do alkoholu. Řepu a cibuli nakrájíme na kostičky. Do hrnce nalijeme olej, na kterém orestujeme cibuli a řepu...
Na oleji orestujeme cibuli do zlatova. Přidáme cuketu nakrájenou na kostičky a dusíme asi 5 min do měkka. Přilejeme vývar...

RECEPTY