Alena Zákostelecká

Všechny recepty pro Vás připravuji, vymýšlím a vařím.

Realné fotografie

Všechny fotografie jsou mé vlastní a fotím je vždy když připravuji recept.

Dobrou chuť

Doufám, že recepty vyzkoušíte a hlavně si pochutnáte.

Hovězí vývar – základ pro polévky, omáčky

SUROVINY

500g hovězího masa s kostí (třeba hrudí)
1 mrkev
1 petržel
½ celeru
1 cibule i se slupkou
1 stroužek česneku
10 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
2 bobkové listy
stonky z petržele a libečku (lístky si schovávám na ozdobu)

POSTUP

Vše hodíme do hrnce a zalijeme studenou vodou (asi 2l). Přivede k varu. Zprudka necháme asi 10 min vařit a poté ztlumíme, aby vývar jen lehce bublal. Vývar takzvaně táhneme 2 až 5 hodin. Pěnu odstraňujeme. Potom vývar procedíme přes jemné sítko nebo plátno. Maso obereme a natrháme po vláknu. Zeleninu vyhodíme.

Vývar by měl být zlato hnědý. Pokud chceme mít vývar ještě tmavší, před vařením kosti a maso opečeme.

Vývar můžeme vařit až 10 hodin a nemusíme ho hlídat. Proto je dobré ho vařit přes noc.

SDÍLET RECEPT

DALŠÍ

ZÁKLADNÍ RECEPTY

Na vále uděláme do mouky důlek. Do něho vyklepneme vejce a pomalu přiléváme vodu. Vidličkou pomalu...
Celý život dělám kynuté těsto jednoduše jako má babička. Ohřejeme mléko jen tak aby bylo vlahé....
Vejce naměkko – bílek je mírně zatuhlý, žloutek tekutý Opláchnuté, nepoškozené vejce vložíme do vařící vody a vaříme...
Droždí pokojové teploty dejte do mísy a protřete s cukrem (lžíci), jakmile droždí zřídne, přidejte trochu teplého...

OBLÍBENÉ

RECEPTY

Sekt a jahody - znáte něco lepšího? Měla jsem narozeniny, tak proč nemít k nim i v tomto věku skvělý...
Z mléka odlijeme trochu na želatinu a necháme ji nabobtnat. Zbytek mléka ohřejeme, ale nevaříme. Želatinu potom přidáme do teplého mléka a...
Smícháme si zálivku. Nejlépe to jde v uzavíratelné nádobce. Všechny ingredience dáme do nádobky, uzavřeme a protřepeme do hladké emulze. Hrušky vykrájíme...

RECEPTY