Vánoční štola

KategorieCuisineRecept na4 porce

SUROVINY:

 500 g hladké mouky
 150 g cukru
 250 g tvarohu
 150 g tuku (máslo, héra, zlatá haná)
 150 g zakysané smetany
 2 vejce
 1 lžíce vanilkového cukru
 1 prášek do pečiva
 citronová kůra z ½ citronu
 špetka soli
 200 g směsi (vlašské ořechy, lískové oříšky, mandle, rozinky, kandované ovoce)

POSTUP:

Prvních deset ingrediencí zpracujeme na vále do hladkého těsta. Potom přidáme směs oříšků a sušeného ovoce. Každý si může přidat co má rád.

Pokud máte rádi sušené meruňky, přidejte ty, nebo jsou dobré sušené brusinky. Někdo přidává i kandovaný zázvor. Nemáte rádi rozinky, tak je tam prostě nedáte a přidáte třeba kešu oříšky. Směs si vytvoříte podle své chutě. Jen ořechy, prosím Vás, přidávejte i se slupkou jak lískové oříšky, tak mandle. Ty totiž potom vytvářejí tu krásnou strukturu vánoční štoly.

Zpracované těsto rozválíme na obdélník asi na sílu 1,5 až 2 cm. Konce přes sebe přeložíme na střed. (Jako když zavinujete miminko – to je právě význam štoly – zavinutý Ježíšek v peřince.)

Troubu předehřejeme na 180 °C. Pečeme opatrně asi 45 - 60 minut.

Po upečení ji ihned potřeme máslem a silně pocukrujeme.

Vychladlou štolu hezky zabalte do potravinářské fólie a nechte ji pěkně odležet v chladu. (Já ji dávám na balkon.) Ona se tak krásně rozleží a je ještě lepší než čerstvá.

Suroviny

 500 g hladké mouky
 150 g cukru
 250 g tvarohu
 150 g tuku (máslo, héra, zlatá haná)
 150 g zakysané smetany
 2 vejce
 1 lžíce vanilkového cukru
 1 prášek do pečiva
 citronová kůra z ½ citronu
 špetka soli
 200 g směsi (vlašské ořechy, lískové oříšky, mandle, rozinky, kandované ovoce)

Postup

1

Prvních deset ingrediencí zpracujeme na vále do hladkého těsta. Potom přidáme směs oříšků a sušeného ovoce. Každý si může přidat co má rád.

2

Pokud máte rádi sušené meruňky, přidejte ty, nebo jsou dobré sušené brusinky. Někdo přidává i kandovaný zázvor. Nemáte rádi rozinky, tak je tam prostě nedáte a přidáte třeba kešu oříšky. Směs si vytvoříte podle své chutě. Jen ořechy, prosím Vás, přidávejte i se slupkou jak lískové oříšky, tak mandle. Ty totiž potom vytvářejí tu krásnou strukturu vánoční štoly.

3

Zpracované těsto rozválíme na obdélník asi na sílu 1,5 až 2 cm. Konce přes sebe přeložíme na střed. (Jako když zavinujete miminko – to je právě význam štoly – zavinutý Ježíšek v peřince.)

4

Troubu předehřejeme na 180 °C. Pečeme opatrně asi 45 - 60 minut.

5

Po upečení ji ihned potřeme máslem a silně pocukrujeme.

6

Vychladlou štolu hezky zabalte do potravinářské fólie a nechte ji pěkně odležet v chladu. (Já ji dávám na balkon.) Ona se tak krásně rozleží a je ještě lepší než čerstvá.

Vánoční štola
This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.