Tvarohovo pomerančový dort

Napsala Alena    

27 prosince, 2020

Suroviny

6 vajec žloutky/bílky

200g cukru

120g polohrubé mouky

1 pomeranč - kůra

2 lžíce pomerančové šťávy

Náplň

500g tvarohu

200g sýra čerstvého smetanového (Lučina, Palouček, Žervé)

120g cukru moučkového

1 pomeranč – kůra

4 lžíce mléka

2 lžíce pomerančové šťávy

50g čokolády nakrouhané najemno

Krém na dort

50g změklého másla

3 lžíce mléka pokojové teploty

150g cukru moučka vanilkový (viz. jak na to)

250ml smetany ke šlehání

Postup

Žloutky našleháme s cukrem a s pomerančovou šťávou a kůrou. Našleháme bílky do tuhého sněhu se špetkou soli. Do žloutkové pěny přidáme postupně na střídačku mouku a sníh. Opatrně vmícháme. Nalijeme do dortové formy a pečeme při 180°C 30 až 35 min. Vyndáme dort a necháme vychladnout.

Připravíme náplň. Šlehačem vyšleháme tvaroh, sýr, kůru z pomeranče a cukr. Přidáme mléko a 2 lžíce pomerančové šťávy. Opatrně vmícháme nasekanou čokoládu. Dort rozkrojíme a pláty navlhčíme zbytkem šťávy z pomerančů. Spodní plát natřeme krémem. Přiklopíme druhým plátem a necháme v chladničce zatuhnout.

Mezi tím si připravíme vanilkovo-smetanový krém. Změklé máslo našleháme s mlékem pokojové teploty a cukrem. Našleháme šlehačku a potom opatrně vmícháme do máslové pěny.

Dort celý potřeme krémem. A necháme zatuhnout. Ozdobíme dle své fantazie. Já použila mandarinky, maliny, rybíz, sněhové pusinky, čokoládové lístky a jedlé perličky.

PS: Tento rok se snažím dávat na blog rychlé recepty, ale přesto mi nějak chyběl v receptech dort. A tento není tak složitý, tak se do něj pusťte. Přeji dobrou chuť.

00:00
This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.