Trhanec s teplým jablečným kompotem
Napsala Alena Hlavní jídla, Moučníky a sladká jídla
Listopad 22, 2019
Suroviny
120 g másla
3 lžíce cukru
6 vajec
300 g hrubé mouky
250 ml mléka
špetka soli
citr. kůra s ½ citronu
50 g rozinek
50 g másla
Teplý jablečný kompot
1 kg jablek
citronová šťáva
2 lžíce cukru
250 ml vody
1 celá skořice
2 hřebíčky
Postup
Jablka oloupeme a vykrájíme jádřince. Nakrájíme je na kostičky. Dáme do hrnce, zalijeme citronovou šťávou, vodou a zasypeme cukrem. Přidáme skořici a hřebíček. Povaříme 10 min nebo až jablka změknou, ale nerozvaří.
120g másla utřeme s cukrem, přidáme postupně žloutky a potom po lžíci mouku i mléko. Do řídkého těsta vmícháme rozinky a kůru. Z bílků ušleháme sníh se špetkou soli. Těsto nalijeme do pekáče, který jsme vymazali máslem. Pečeme dozlatova. Roztrháme ho vidličkami a dáme na talíře. Podáváme s jablečným kompotem.
Trhanec můžeme péct na jednou v pekáčku, ale také ho můžeme dělat postupně v pánvičce- takové vysoké palačinky, které roztrháme na kousky.
Tip: Místo vaření kompotu můžete použít jablečný pečený čaj SingleFood, který jen trochou vody naředíte – viz. eshop
Komentujte