Rybízový dort s bezé

Rybízový dort s bezé

SUROVINY:

Kakaový korpus:
 4 vejce
 4 lžíce cukru
 4 lžíce polohrubé mouky
 1 rovná lžíce škrobu kukuřičného nebo bramborového
 1 lžíce kakaa
Rybízový krém:
 150g rybízu
 50 g cukru
 3 lžíce červeného vína
 4 plátky želatiny
 250 ml smetany ke šlehání
 50g rybízu
Vanilkový krém:
 1 balíček vanilkového pudinku
 400ml mléka
 1 lžíce cukru
 50g másla
 150 ml smetany ke šlehání
 50g rybízu
Bezé:
 2 bílky
 100g cukru

POSTUP:

Upečeme kakaový korpus. Bílky s cukrem ušleháme na pevný sníh. Přidáme žloutky a prošleháme. Potom opatrně vmícháme mouku, škrob a kakao. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Rozprostřeme těsto a dáme péct do rozpálené trouby na 200°C asi 20 – 25 min. Vyzkoušíme špejlí. Pokud se těsto nelepí, je hotové.

Rybízový krém:

150g rybízu obereme a opereme. Dáme do kastrůlku, přisypeme cukr a trochu rozmačkáme. Přidáme víno a vaříme asi 2 – 3 min. Plátky želatiny namočíme do studené vody. Rybíz odstavíme z plotýnky a vymačkané plátky želatiny vhodíme do kastrůlku a necháme rozpustit. Mícháme. Necháme vychladit při občasném zamíchání. Přidáme 50g rybízu. Našleháme smetanu dotuha a opatrně vmícháme vychladlou rybízovou směs.

Vanilkový krém:

Pudink uvaříme dle návodu z 400ml mléka. Do teplého vmícháme máslo, a cukry. Necháme vychladnout. Smetanu našleháme a opatrně vmícháme do studeného pudinku. Nakonec přidáme 5g rybízu.

Sestavení dortu:

Kakaový korpus rozkrojíme. Do dortové formy vrátíme jednu část piškotového korpusu, navršíme rybízový krém, přiklopíme druhou částí korpusu, přidáme vanilkový krém. Uhladíme. Necháme min 3 hodiny uležet, ale nejlépe přes noc.

Bezé:

Bílky našleháme s cukrem. Dort vyndáme opatrně z formy a celý potřeme ušlehaným sněhem. Troubu rozpálíme na 250°C nebo použijeme gril a dort krátce zapečeme, aby sněhový povrch lehce zezlátl.

Tento recept je trochu složitější, ale stojí za tu práci - chuť nakyslého rybízu s vanilkovým krémem a celý zabalený do sladkého sněhu - mňam

Suroviny

Kakaový korpus:
 4 vejce
 4 lžíce cukru
 4 lžíce polohrubé mouky
 1 rovná lžíce škrobu kukuřičného nebo bramborového
 1 lžíce kakaa
Rybízový krém:
 150g rybízu
 50 g cukru
 3 lžíce červeného vína
 4 plátky želatiny
 250 ml smetany ke šlehání
 50g rybízu
Vanilkový krém:
 1 balíček vanilkového pudinku
 400ml mléka
 1 lžíce cukru
 50g másla
 150 ml smetany ke šlehání
 50g rybízu
Bezé:
 2 bílky
 100g cukru

Postup

1

Upečeme kakaový korpus. Bílky s cukrem ušleháme na pevný sníh. Přidáme žloutky a prošleháme. Potom opatrně vmícháme mouku, škrob a kakao. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Rozprostřeme těsto a dáme péct do rozpálené trouby na 200°C asi 20 – 25 min. Vyzkoušíme špejlí. Pokud se těsto nelepí, je hotové.

Rybízový krém:
2

150g rybízu obereme a opereme. Dáme do kastrůlku, přisypeme cukr a trochu rozmačkáme. Přidáme víno a vaříme asi 2 – 3 min. Plátky želatiny namočíme do studené vody. Rybíz odstavíme z plotýnky a vymačkané plátky želatiny vhodíme do kastrůlku a necháme rozpustit. Mícháme. Necháme vychladit při občasném zamíchání. Přidáme 50g rybízu. Našleháme smetanu dotuha a opatrně vmícháme vychladlou rybízovou směs.

Vanilkový krém:
3

Pudink uvaříme dle návodu z 400ml mléka. Do teplého vmícháme máslo, a cukry. Necháme vychladnout. Smetanu našleháme a opatrně vmícháme do studeného pudinku. Nakonec přidáme 5g rybízu.

Sestavení dortu:
4

Kakaový korpus rozkrojíme. Do dortové formy vrátíme jednu část piškotového korpusu, navršíme rybízový krém, přiklopíme druhou částí korpusu, přidáme vanilkový krém. Uhladíme. Necháme min 3 hodiny uležet, ale nejlépe přes noc.

Bezé:
5

Bílky našleháme s cukrem. Dort vyndáme opatrně z formy a celý potřeme ušlehaným sněhem. Troubu rozpálíme na 250°C nebo použijeme gril a dort krátce zapečeme, aby sněhový povrch lehce zezlátl.

6

Tento recept je trochu složitější, ale stojí za tu práci - chuť nakyslého rybízu s vanilkovým krémem a celý zabalený do sladkého sněhu - mňam

Rybízový dort s bezé
This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.