Plněná pečeně kostivalem, či kopřivou nebo špenátem

Plněná pečeně kostivalem, či kopřivou nebo špenátem

SUROVINY:

 1 kg pečeně vepřové ale můžete použít i jehněčí
 2 stroužky česneku
 2 lžíce olivového oleje
 šťáva z ½ citronu
 150ml vody
 1 lžíce hořčice
 2 lžíce oleje
 1 lžíce nasekané petržele
Nádivka:
 1 cibulka
 2 lžíce oleje
 200g kostivalu nebo kopřivy, špenátu, bršlice
 3 - 5 lžic vody
 50 - 70g kozího sýra
 2 lžíce nasekaných buráků
 pepř

POSTUP:

Nejdříve si připravíme nádivku. Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme ji na oleji. Přihodíme nasekané listy kostivalu (kopřivy, špenátu, bršlice) a trochu podlijeme. Podusíme. Odstavíme. Přidáme nasekané buráky. Opepříme.

Do pečeně vykrojíme v prostředku otvor. Ale nedokrojíme dokonce, aby nám náplň nevypadávala. Pečeni postavíme na nedokrojenou řeznou stranu a otvor naplníme směsí kostivalu a sýra. Otvor zašpejlujeme nebo zašijeme.

2 lžíce oleje, prolisovaný česnek a šťávu z citronu promícháme a potřeme maso ze všech stran. Osolíme a opeříme. Dáme do pekáče a podlijeme vodou. Přiklopíme a pečeme asi 50 min při 180°C do změknutí. Maso během pečení potíráme směsí hořčice, oleje a petržele. Nakonec odklopíme, aby mělo maso kůrčičku.

Poslední dobou se píše, že je kostival toxický, ale to psalo i o houbách. Někdy je jedovaté mléko, nezdravá vejce apod. Tak záleží na Vás, čím si maso naplníte. My jednou za rok jehněčí maso naplníme kostivalem.

Suroviny

 1 kg pečeně vepřové ale můžete použít i jehněčí
 2 stroužky česneku
 2 lžíce olivového oleje
 šťáva z ½ citronu
 150ml vody
 1 lžíce hořčice
 2 lžíce oleje
 1 lžíce nasekané petržele
Nádivka:
 1 cibulka
 2 lžíce oleje
 200g kostivalu nebo kopřivy, špenátu, bršlice
 3 - 5 lžic vody
 50 - 70g kozího sýra
 2 lžíce nasekaných buráků
 pepř

Postup

1

Nejdříve si připravíme nádivku. Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme ji na oleji. Přihodíme nasekané listy kostivalu (kopřivy, špenátu, bršlice) a trochu podlijeme. Podusíme. Odstavíme. Přidáme nasekané buráky. Opepříme.

2

Do pečeně vykrojíme v prostředku otvor. Ale nedokrojíme dokonce, aby nám náplň nevypadávala. Pečeni postavíme na nedokrojenou řeznou stranu a otvor naplníme směsí kostivalu a sýra. Otvor zašpejlujeme nebo zašijeme.

3

2 lžíce oleje, prolisovaný česnek a šťávu z citronu promícháme a potřeme maso ze všech stran. Osolíme a opeříme. Dáme do pekáče a podlijeme vodou. Přiklopíme a pečeme asi 50 min při 180°C do změknutí. Maso během pečení potíráme směsí hořčice, oleje a petržele. Nakonec odklopíme, aby mělo maso kůrčičku.

4

Poslední dobou se píše, že je kostival toxický, ale to psalo i o houbách. Někdy je jedovaté mléko, nezdravá vejce apod. Tak záleží na Vás, čím si maso naplníte. My jednou za rok jehněčí maso naplníme kostivalem.

Plněná pečeně kostivalem, či kopřivou nebo špenátem
This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.