Křehký hruškový koláč

KategorieRecept na4 porce

SUROVINY:

Na křehké těsto
 250g polohrubé mouky
 75g cukru
 1vejce
 1 žloutek
 1 citron
 125g másla
Náplň
 1 kg hrušek
 1 lžíce citronové šťávy
 2 hrsti piškotových drobečku nebo strouhanky
Na krustu
 2 vejce
 200ml smetany ke šlehání
 200ml zakysané smetany
 40g cukru
 špetka skořice

POSTUP:

NA KŘEHKÉ TĚSTO Mouku prosejeme na vál, uděláme důlek, nasypeme cukr, přidáme vajíčko a žloutek, změklé máslo a ostrouhanou citronovou kůru. Vše zpracujeme na vláčné těsto. Zabalíme do fólie a dáme do lednice odpočinout.


NÁPLŇ Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme a vykrájíme. Nakrájíme na menší kousky. Ovoce pokapeme citronovou šťávou.
NA KRUSTU Vše suroviny zamícháme v mističce.
Troubu rozpálíme na 200°C. Dortovou formu vytřeme jemně tukem. Oddělíme 2/3 těsta a vyválíme placu velikou jako je dno dortové formy. Těsto vložíme do formy. Ze zbývajícího těsta vytvarujeme pás a vyložíme jím okraje dortové formy. Těsto posypeme drobečky nebo strouhankou. Nandáme hrušky. Dáme péct na 180°C asi 25 min. Připravíme si krustu. Částečně upečený koláč vyjmeme z trouby a posypeme 40g mandlí oloupaných, nasekaných a opražených. Přelijeme smetanovým krémem a ještě 50 min pečeme. Před servírováním necháme vychladnout.

Suroviny

Na křehké těsto
 250g polohrubé mouky
 75g cukru
 1vejce
 1 žloutek
 1 citron
 125g másla
Náplň
 1 kg hrušek
 1 lžíce citronové šťávy
 2 hrsti piškotových drobečku nebo strouhanky
Na krustu
 2 vejce
 200ml smetany ke šlehání
 200ml zakysané smetany
 40g cukru
 špetka skořice

Postup

1

NA KŘEHKÉ TĚSTO Mouku prosejeme na vál, uděláme důlek, nasypeme cukr, přidáme vajíčko a žloutek, změklé máslo a ostrouhanou citronovou kůru. Vše zpracujeme na vláčné těsto. Zabalíme do fólie a dáme do lednice odpočinout.


NÁPLŇ Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme a vykrájíme. Nakrájíme na menší kousky. Ovoce pokapeme citronovou šťávou.
NA KRUSTU Vše suroviny zamícháme v mističce.
Troubu rozpálíme na 200°C. Dortovou formu vytřeme jemně tukem. Oddělíme 2/3 těsta a vyválíme placu velikou jako je dno dortové formy. Těsto vložíme do formy. Ze zbývajícího těsta vytvarujeme pás a vyložíme jím okraje dortové formy. Těsto posypeme drobečky nebo strouhankou. Nandáme hrušky. Dáme péct na 180°C asi 25 min. Připravíme si krustu. Částečně upečený koláč vyjmeme z trouby a posypeme 40g mandlí oloupaných, nasekaných a opražených. Přelijeme smetanovým krémem a ještě 50 min pečeme. Před servírováním necháme vychladnout.

Křehký hruškový koláč
This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.